Søk i arkivet

Trokril 21 har sideskrog bygget i lin.
Trokril 21 har sideskrog bygget i lin.
Araldit er en Mini Transat mygget med lin.
Araldit er en Mini Transat mygget med lin.
Flower power. Lin har en vakker blomst. Det kan også dyrkes yten å brukte sprøytemidler.
Flower power. Lin har en vakker blomst. Det kan også dyrkes yten å brukte sprøytemidler.
Slik ser fiberduken av lin ut.
Slik ser fiberduken av lin ut.
Lin laminert med miljøvennelig epoxy
Lin laminert med miljøvennelig epoxy

Lin bedre enn glassfiber

Eksperter i båtkonstruksjon tester ut nye  miljøvennlig alternativ til glassfiberarmert plast.

JIB design har utviklet en spennende trimaran på 21-fot. Sideskrogene kan skyves inn, slik at båten enkelt kan trekkes opp på henger, eller ligge i en bås i havna. Trokril 21 er en turkatamaran som kan seile opp mot 25 knop. Prisen starter på ca 250 000 norske kroner med moms. JIB design slovensk firma som utvikler produksjonsutsyr og bidrar med ingenørarbeid for verft. JIB design har svenske Nord West, tyske Sirius og Winner, for å nevne noen kunder.

Tester nye fiber
Seiling er miljøvennlig, men å brygge seilbåter er det ikke. Å produsere glassfiber krever mye energi, og karbon enda mer. Polyester er heller ikke miljøvennelig. JIB design bruker derfor en epoxy som inneholder biomasse. Ved å laminer fibere fra planten lin med Greenpoxy blir seilbåten også miljøvennlig å produsere.

Du finner mer informasjon om lin på Wikipedia.

Ikke i mål
JIB design har støpt sideskroget med de nye materialene, men har blandet inn glassfiber for å få best mulig resultat. Sideskrogene er enkle å produsere, og en trimaran er derfor en ypperlig måte å teste ut den nye produksjonsteknologien.
– Vi har ikke fått til å lage laminat som er bra nok, kun ved å bruke lin, men vi er på en startstadie av utviklingen. Matter av lin er også meget dyrt, men om etterspørselen øker og produksjonsvolumet øker vil prisen falle.

Naturfiber
– Den største fordelen annet enn miljøperspektivet er at fiberne er bedre mot slag enn glassfiber, forteller Sascha-Holland-Kuhn. Vi ser at materialet kan bli svært spennende å bruke sammen med karbon. Da vil det dempe karbonens negative sider som å dempe støy og vibrasjoner.
– I følge produsenten av linfibermattene, Lineo, er disse fiberne overlegen glassfiber på mange områder.
Vi så Elan-konstruktør Rob Humphreys på JIB designs stand like etter at vi var å besøkte standen.

Kunne brukt marihuana
Et annet meget sterkt naturfiber vi kunne brukt i stedet for glassfiber er hamp, eller cannabis, forteller Sascha-Holland-Kuhn. Hamp ble brukt i tau på seilskuter tidligere. Hamp er dessverre vanskelig å få tak i. Bambus er et annet alternativ, men prosessen med å ta ut fiberne krever mye energi, forteller Sascha-Holland-Kuhn.

Kommer på regattabåter
I følge Lineos nettside bygges det nå en Mini 6.50 med flax-fiber (lin). Denne båten skal delta i Mini Transat til høsten.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen