Skroggjennomføringer

KRITISK: Akutte skader som dette er ikke så vanlig, som regel oppdages problemene lenge før forfallet har kommet så langt. Denne delen er kritisk svekket.
MESSING: Det vanligste metallet. Rimelig, sterkt – og dessverre korrosjonsutsatt, særlig på båter med innenbordsmotor og landstrøm.
BRONSE: Kan være vrient å skille fra messing, Bronsedeler av god kvalitet holder svært lenge men må kontrolleres jevnlig.
RUSTFRITT: I utgangspunktet et godt materiale, men de ulike ståltypene har sine svakheter i praktisk bruk ettersom korrosjonsbeskyttelsen er et oksydlag som krever tilgang til oksygen.
KOMPOSITT: Moderne og stadig mer populært. En del båtbyggere er likevel skeptiske til plastmaterialer.

Mange mener at messing er farlig

Få emner diskuteres heftigere enn korrosjonsproblematikk på båter som går i saltvann. Og få ting er viktigere enn at det ikke brått blir et stort hull i båten fordi en skroggjennomføring svikter. Men hva er det beste materialet for disse livsviktige delene?

Publisert Sist oppdatert

Båter som selges i Europa må oppfylle CE-krav om at skroggjennomføringene tilfredsstiller ISO-standarden S0 9093-1. Men standarden er vag og setter ikke krav til materialbruk. Den sier bare at utstyret ikke skal kreve ettersyn før etter fem år og at det ikke skal vises tegn til svekkelse i styrke, tetthet og funksjon.

Den engelske takstmannen Paul Stevens er sjokkert over kvaliteten på skroggjennomføringer på båter han har undersøkt. Mange av disse er utstyrt med gjennomføringer i messing, et materiale han mener ikke har noe i saltvann å gjøre. Stevens sier dette utstyr som er produsert for ferskvannsystemer. Også det engelske båtbladet Yachting Monthly har satt i gang en kampanje for at CE-kravene skal skjerpes. Et utkast for en ny standard er nå under utarbeiding, melder bladet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER