Søk i arkivet

Båtlivs sommerskoleKnopet over alle knuter

Ja, det finnes en knute (knop, stikk) som tåler alt, og likevel er enkel å åpne.

Skal du lære deg bare én knute, så må det bli pålestikket. Hvorfor? Fordi pålestikket er til å stole på. Det gir aldri etter uansett belastning. Du kan bruke det på påle, ring og det meste annet som er mulig å fortøye til.

Les også: Kunsten å legge til kai

Men det aller beste med pålestikket, er at det aldri låser seg. Pålestikket får du løsnet uansett hvor mye belastning det har vært på tauet.

Pålestikket er derfor perfekt til fortøyninger og til å knyte ankertauet til ankeret. Eneste ulempen med dette stikket, er at du trenger slakk i tauet for å slå stikket. Når det allerede er belastning, nytter det ikke.

Hvordan du gjør det? Oj, se på videoen. Du lager en løkke på fortøyningstauet, så fører du tampen gjennom løkken, rundt tauet og tilbake. Da får du to løkker som dras mot hverandre, og som sitter som juling.

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen