Søk i arkivet

FØRERLØST: «Yara Birkeland» skal trafikkere mellom Brevik og Larvik.
FØRERLØST: «Yara Birkeland» skal trafikkere mellom Brevik og Larvik.

Elektrisk og selvkjørende containerskip

Fra 2020 trafikkerer dette førerløse skipet mellom Brevik og Larvik.

Fremtidens skip er selvkjørende og utslippsfrie. Yara og Kongsberg Gruppen skal samarbeide om prosjektet.

Nyheten dukket først opp som en børsmelding, og deretter som en pressemelding. Bakgrunnen er at Yara ønsker å kutte 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året. Det skal de gjøre med å flytte transport fra vei til sjø. Og Kongsberg Gruppen skal levere teknologien.
Det første skipet blir «Yara Birkeland», og den skal være i drift andre halvdel av 2018. Skipet blir da verdens første elektrisk kjørende containerskip med null utslipp. Skipsruten blir i Norge, der den skal frakte produkter mellom Yaras fabrikk i Porsgrunn til Brevik i Larvik.

Noen utfordringer kan det bli når noe av trafikken på sjøen er ubemannet, og det maritime regelverket blir utfordret. Sjøfartsdirektoratet har satt av dedikerte personer som nå setter seg inn i disse nye områdene.

Ser du dette skipet på båttur mellom Brevik og Larvik neste år kan du imidlertid berolige deg med at skipet er bemannet. Den skal være bemannet frem til 2019, og deretter blir det fjerndrift fra 2020.

Informasjonsvideo fra Yara og Kongsberg Gruppen

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen