Søk i arkivet

VHF KAN REDDE LIV: Hovedredningssentralen erfarer at mange ikke bruker VHF-en fordi de mangler sertifikat, eller at man rett og slett er for sjenert.
VHF KAN REDDE LIV: Hovedredningssentralen erfarer at mange ikke bruker VHF-en fordi de mangler sertifikat, eller at man rett og slett er for sjenert. Foto:

Hovedredningssentralen om båtfolk i nød– Bruk denne, selv om du mangler sertifikat

Både mangel på VHF og manglende kunnskap bekymrer Redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen.

VHF er raskeste og mest sikre kommunikasjonsform for å varsle når en krise oppstår. Redningsleder Nils Ole Sunde Hovedredningssentralen fortalte at han er bekymret for manglende VHF-bruk da han holdt et foredrag på Fritidsbåtkonferansen i Haugesund.

– Det som bekymrer oss mest er at seilbåter og motorbåter med håndholdt VHF ikke bruker den. Folk omkommer, men de får ikke varslet, sier Sunde. Han får ikke understreket nok hvor mye bedre VHF-en er enn mobiltelefonen. Ofte har mobilen dårlig dekning, og det det blir gjerne mye fikling i en krisesituasjon der det aller helst skal gå fort.

– Det skjer flere ganger at folk driver i land fordi de bruker mobilen, og tiden det tar, sier redningslederen.

BEKYMRET: Redningsleder Nils Ole
Sunde ved Hovedredningssentralen.

BEKYMRET: Redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen.

Jørn Finsrud

– Og bruker man VHF er det nesten alltid en annen båt i nærheten, fortsetter Sunde. Han legger til fritidsbåtfolk med VHF heller ikke må glemme at de har lytteplikt til kanal 16.

Hovedredningssentralen har erfart at flere ikke bruker VHF-en i en krisesituasjon, fordi de ikke tør. Selv om de har tatt VHF-sertifikatet. Men det er også mange som har VHF om bord, men ikke har sertifikatet. Selv om det er snakk om en krisesituasjon.

– Har du ikke sertifikatet, men har VHF - så bruk den om det oppstår en nødssituasjon, sier Sunde. Han påpeker at det ikke vil bli noen form for straff om man da bruker VHF, uten lisens.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen