Søk i arkivet

VHF er best:Advarer mot å stole på mobilen

– Ikke bruk mobilen for å kalle på hjelp, oppfordrer Hovedredningssentralen.

Redningsskoordinatortjenesten mener at båtfolk istedet må bli langt flinkere til å bruke VHF-radio. 
 
– Det kan være forskjellen på liv og død, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen, Bjørn Jarle Åmlid til NRK.
 
Pinsehelgen var travel for redningsskøytene og snart starter båtsesongen for fullt. Nå ber Hovedredningssentralen om at båtfolk bruker VHF-radioen fremfor mobilen om de må tilkalle assistanse:
 
– Når du går ut på radio på kanal 16, vil mange båter som er i nærheten også oppfatte at du går ut med et kall og har et problem. Dermed vil hjelpen komme raskere frem enn om du bruker mobiltelefonen til å ringe etter hjelp, understreker Bjørn Jarle Åmlid.
 
Moderne, registrerte VHF-radioer sender automatiske nødoppkall med identitet og posisjon. I tillegg vil trolig flere båter i nærheten altså oppfatte nødmeldingen. Dette står i skarp kontrast til mobiltelefonen, som kun er et brukbart toveis-hjelpemiddel om brukeren vet nøyaktig hvor han eller hun befinner seg og i tillegg har god nok mobildekning. Dette er slett ikke alltid tilfelle på sjøen.
 
– Vi har et inntrykk av at spesielt småbåtfolket vegrer seg litt for å bruke kanal 16. Det er nok en lavere terskel for dem å bruke mobiltelefonen og prøver å få tak i hjelp via den.  Men når du bruker telefonen er det ingen andre enn den du snakker med som hører deg, supplerer styrmann Kai Jensen på RS «Horn Flyer» til NRK.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen