VEST: I denne blir det påbudt med vest fra 1. mai
IKKE VEST: Disse båtene er lov å kjøre uten vest

Leserstorm mot vestpåbud

Debatten om vestpåbudet raser på Båtlivs facebooksider.

Publisert Sist oppdatert

Båtfolket debatterer flittig Stortingets nye lov som påbyr bruk av vest i båter under åtte meter fra 1. mai i år. Mange påpeker at det blir forbudt å kose seg i snekka eller robåten uten vest en solskinnsdag, mens man kan kjøre bajas hele året i en stor RIB uten vest.

Enkelte hevder at det nå innføres et nytt klasseskille på sjøen mellom båter over og under åtte meter. I de store båtene kan barna sitte på baugen uten vest i høy fart, mens de må ha vesten på uansett forhold i en mindre båt.

 Flere hundre båtfolk har engasjert seg i saken på Båtlivs facebookside, som har  nådd over 130.000 lesere, og her er noen av kommentarene:

 Elisabeth Stølen Skar skriver: I en snekke på 26 fot hvor maxfarten er 7 knop blir dette for dumt!

Bente Elise Lieberg skriver: Burde vel være en grense ved fart, og ikke ved lengde på båten. Blir kjekt å sole seg i koggen nå..

Geir Anundsen skriver: Sier litt om hvor liten tankegangen er på disse som sitter og koker sammen disse reglene. Burde jo gått på hastighet uavhengig hvor stor båten er.

Dagfinn Berg skriver: Da var det Farvel til båtlivet. Hva er igjen av friheten.

Lydia Nalen påpeker: 80 prosent av drukninger skjer fra brygge eller land, så vestpåbudet bør vel egentlig være ved ferdsel på land, langs vann.

Per Erik Berg skriver: Har alltid sett det som en selvfølge å være RS medlem, men denne barnehagementaliteten sammen med tiggerbrev får meg virkelig til å revurdere støtten, siste tiggerbrev gikk i søpla med god samvittighet

Helge Kristiansen kommenterer: Dette ble ett veldig rart påbud. Er for at alle skal bruke redningsvester i fritidsbåter, men slik lovverket er utformet nå tror jeg det blir mye fleiping rund dette. En ting er sikkert , og det er at om man skulle falle overbord, så blir man like våt, uansett om båten er over eller under 8 meter !!

Tom Roger Børvik skriver: helt greit med påbud for små åpne båter, særlig for raske båter, men det blir helt bak mål når jeg må sitte og sole meg med vest på i 7 knop i min gamle Skilsøsnekke fordi den er under 8 meter! For øvrig bruker jeg vest når jeg fortøyer eller ved riktig dårlig vær.

Den erfarne båtjournalisten Bengt-Erik Iversen kommenterer:  Klasseskillet er innført på fjorden! De med båt under 8 meter (påbud) og de rikere med større båter (ikke påbud). PS: Husk vest i snekka i Blindleia i 5 knop og 30 varmegrader!

Tøft

Tina Lolland Gregertsen skriver:  Alle burde ha redningsvest.

Bent Magnussen skriver: Vinklingen på spørsmålet synes jeg blir dumt. Selv mener jeg redningsvest bør være en selvfølge. Nå ble det vedtatt ett skille på båtlengden, hvor fører/passasjerer på båter større enn 8m ikke trenger ha dette på seg, men meg bekjent så er det fortsatt påbudt å ha redningsvest til alle om bord.

 Rikke Nielsen kommenterer: Endelig! Du tar belte på når du kjører bil. Hvorfor ikke vest når du kjører båt? Vest er tøft!

 Delta i debatten du også! Klikk her for å si din mening på Båtlivs facebookside.