Stortinget:

Det blir ikke seksdobling av antall politikontroller
Promillegrensen flyttes ikke fra 0,8 til 0,2.

Promillegrensen står

Krf fikk ikke flertall for å senke promillegrensen.

Publisert Sist oppdatert

Et forslag fra KrF om senke promillegrensen for fritidsbåtførere fra dagens 0.8 til 0,2 for å øke sikkerheten til sjøs, fikk ikke flertall på Stortinget.

Senking av promillegrensen var blant forslagene som Sjøfartsdirektoratets arbeidsgruppe la frem for regjeringen i 2012. «Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt» ligger til grunn for endringen i småbåtloven som ble vedtatt av Stortinget 24. mars.

Les også: Påbyr bruk av flyteplagg

Stortinget har vedtatt å påby bruk av egnet flyteutstyr i fritidsbåter under åtter meter i fart. Andre forslag fra arbeidsgruppen er ikke vedtatt i denne omgangen. Foruten promillegrensen omfatter dette også forslag om eget sertifikat for høyhastighetsbåter og nasjonale fartsgrenser. I dag kan hver enkelt kommune bestemme fartsgrensen, og dette er i praksis vanskelig for båtførere å holde oversikt over under fart.

I innstillingen til Stortinget fra næringskomiteen står det at disse tiltakene vil bli vurdert i forbindelse med klima- og miljøvernsdepartementets evaluering av vannscooterregelverket i 2015.

Politikontroller

Nærings- og fiskeridepartementet gikk for øvrig ikke inn for et påbud om flyteutstyr for alle som ferdes i båt over åtte meter. Ifølge departementet vil ikke påbudet har ønsket effekt uten vesentlig økning kontrolltiltak.

Arbeidsgruppen har foreslått å øke antallet kontroller på sjøen fra ca 8500 i dag til 50.000 gjennomførte kontroller pr. år. Departementet synes imidlertid ikke at det er hensiktsmessig å seksdoble antall politikontroller på bekostning av øvrige politioppgaver, og skriver at politiet bør prioritere effektiv kriminalitetsbekjempelse.

Les også: Personlig ansvar for flyteutstyr