NYTT: Det foreslås sterkere vekt på opplæring i bruk av navigasjonsinstrumenter.

Nytt D5L-pensum på høring

Pensum for fritidsskipper D5L og D5LA vil etter planen stå frem i revidert utgave fra 1.mai i år.

Publisert Sist oppdatert

MER PRAKTISK: Håndtering av fartøy sannsynligvis blir en vikitigere del av pensum fra 1.mai. Arkivbilde: Båtliv.

Forslaget til revidert læreplan innebærer ingen omfattende endringer fra tidligere, men skal gjøre det lettere å skaffe seg oversikt og orientere seg om innholdet.

Fritidsskipper D5L

Timeantallet er i undervisningen i D5L er fortsatt satt til 120 timer, men vektleggelsen på noen av modulene er endret. Her er  det foreslått to nye praktiske fag; navigasjonsinstrumenter i praksis og håndtering av fartøy, som begge er på åtte timer hver.

Opplæring i håndtering av fartøy skal kunne gjennomføres hos annen godkjent opplæringsinstitusjon hvis kurstilbyder ikke selv disponere fartøy.

Nytt er imidlertid at timebaserte moduler må inngå i skolens faste undervisningsopplegg. Dette er lagt til for å unngå at skolens godkjenning benyttes dersom det drives privat undervisning utenfor skolens regi.

Meteorologi er trukket ut av sikkerhetsmodulen, slik at denne modulen nå kun krever rent sikkerhetskurs etter krav fra STCW.

D5L utvidet område

Innholdet består av fire moduler som bygger videre på kunnskapen elevene har tilegnet seg fra fritidsskippersertifikatet D5L. Pensumet er stort sett det samme som før, men tillegg av punkt 2.4 Her kommer en ny modul om publikasjoner, regelverk og forsikring som er nødvendig å ha kjennskap til for seilas i utlandet.

Eksamenstiden er utvidet fra tre til fire timers skriftlig prøve.

Ny lærerplan vil etter planen tre i kraft fra 1.mai 2015, men den gamle lærerplanen kan anvendes ut 2015.