Foto: EUMETSAT

Bedre værinformasjon

Været blir trolig ikke bedre, men i tiden fremover kan vi vente sikrere værmeldinger når båtturen skal planlegges, etter at den 4,1 tonn tunge satellitten MetOp A er kommet i bane rundt jorda.

Publisert Sist oppdatert

Med MetOp A skal ligge til rette for at vi skal få servert den beste værobservasjonen i verden. Værsatellitetten har 2,1 tonn med instrumenter om bord, fordelt på 12 forskjellige instrumenter, som skal følge på mer enn været. Blant annet er det to instrumenter som heter SARP-3 (Search and rescue processor) og SARR (Search and rescue repeater). Disse to instrumentene mottar og videreformidler nødpeilesendere fra blant annet båter.

I tillegg er satellitten proppet med andre måleinstrumenter som skal gi oss ny værdata. IASI er et instrument som ikke finnes på noen andre satellitter fra før, og skal være det mest avanserte instrumentet om bord. IASI måler temperatur og luftfuktighet i tropsfæren og nedre stratosfære, og skal oppdage kjemiske forbindelser som virker inn på klimaet.

For å få de perfekte værmeldnger er det et instrument som heter MHS (Microwave Humidity Sounder), som registrerer luftfuktighet og overflatetemperaturer i atmosfæren, og kartlegger is, skydekke, regn, snø, hagl og tåke. I tillegg måler ASCAT (Advanced Scatterometer) vindstyrke og vindretning med hjelp av en værradar.

I alt skal tre MetOp-satellitter bygges, og det er den første som er sendt opp i polarbane. Det vil si at den går i bane fra nordpol til sydpol. Hvert døgn rekker den 14 runder rundt jorda. Fordelen med denne banen er at satellitten oftere vil dekke våre farvann oftere enn dagens satellitter. MetOp B som er den neste satellitten, overtar i 2010, mens MetOp C sendes opp først i 2014. De tre satellittene koster nesten 20 milliarderkroner, og finansieres av den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) og EUMETSAT.

Les mer om satellitten på EUMETSATs nettsider.