Kjerringene tar roret

Lisbeth Pedersen ble lei av å være matros. I sin nyinnkjøpe 34-foter oppfordrer hun kjerringene til å ta roret.

Publisert Sist oppdatert

I sommer skal trawleren innom en rekke havner mellom Tønsberg og Bergen, med et mannskap som består av kvinner som er lei av å være matroser. Alle skal få anledningen til å stå til rors, lover Lisbeth Pedersen.

Langt hjemmefra

Besetningen vil bestå av mellom fire og seks kvinner som skal bo i båten i store deler av sommeren. Båtliv møter trønderen Lisbeth Pedersen i kanalen Tønsberg, der hun inviterer oss med om bord og på en liten prøvetur.

– Det mest utfordrende er å legge til og fra, men jeg er ikke redd for å prøve flere ganger. En gang, da jeg skulle legge til på Son med vind og strøm, bommet jeg med tre båser, og det sto masse folk på kaia og så på. Men det gjør meg ingen ting, ler Pedersen. Og vi vil tørre å påstå at hun er langt mer erfaren enn mange mannelige verdensmestere på sjøen. Hun har gått målbevisst til verks, mer grundig enn de fleste. Etter at hun bestemte seg for å ta roret selv begynte hun på kurs for å ta båtførerbeviset hos Redningsselskapet. Deretter har hun vært frivillig matros på Redningsskøyta i Trondheim for å øke kompetansen.

Følte seg forpliktet

Ta roret, kjerring, som hun har kalt satsningen, startet nærmest med en spøk. Hun sa opp jobben, og først var det snakk om å selge huset og ta en verdensomseiling sammen med ektemannen. Men det ble litt vel drastisk, med tanke på at de også en gang skal hjem igjen og skaffe seg jobb og bolig igjen. Lisbeth Pedersen klarte likevel ikke helt å legge fra seg tanken, og lanserte på sin 50-årsdag den utradisjonelle ideen om at hun skulle ta roret og kjøre langs norkekysten.

– Det forpliktet, sier Pedersen.

Og i Tønsberg møter vi henne, i hennes nye båt, en Beneteau Swift Trawler 34, åtte fot lenger enn familens forrige båt, en 26-fots Nimbus skjærgårdsjeep.

Hjemmebakst

Hun gir oss en omvisning i båten og byr på hjemmebakt knekkebrød med brunost og kaffe.

– Oppskriften står på nettsiden min, sier hun. Og vi kan skrive under på at oppskriften gir førsteklasses skipskost.

Båten er allerede blitt hjemmekoselig, og flere praktiske grep er gjort. Med stort mannskap om bord var det blant annet nødvendig med større fryserplass, så hun kjøpte likesågodt en større fryser som står på akterdekket. Sikkerheten er i høyklasse, med redningsflåte om bord, grab-bag lett tilgjengelig og selvfølgelig redningsvester til alle.

Full kontroll

I dag er Båtlivs utsendte matros, og vi løsner fortøyningene før skipper Lisbeth Pedersen elegant legger fra.

– Jeg jukser jo litt og har to trustere, både bak og foran, sier Pedersen. Etter en runde i Tønsberg-skjærgården bakker hun inn til bryggeplassen igjen. Båten er et godt vindfang, og det har begynt å blåse litt igjen, men proffene hadde ikke gjort det bedre.

– Jeg har brukt anledningene til å øve på å legge til og fra. Spesielt så tidlig på sesongen er det veldig greit, for da er det godt med bryggeplass å øve seg med. Da jeg øvde for litt siden løsnet det litt for meg. Tenk hvor bra det må bli når jeg er ferdig denne sommeren, smiler Pedersen.

Se film:

Nettsiden til Ta Roret Kjerring

Skipshunden Troya har funnet sin plass på flybridgen.
Kjerringene tar roret
Kjerringene tar roret
Lisbeth Pedersen legger til i Tønsberg.