Kundan Rockstad, lærer Mats Furu og rektor Arvid Lyngmo på brygga.
Patrick Clarke og skolens båt "Ottar".

Sjømannskap på timeplanen

Ved Kårvik skole i Midt-Troms skal alle elevene kunne håndtere en nordlandsbåt.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE:Patrick og Sean Clarke er allerede drevne i båthåndtering.Fotos: Linn Krogh Hansen.

Kårvik skole i Lenvik er  ikke som andre skoler. Her har private, næringslivet, lag og foreninger i skolekretsen holdt kronerulling for at skolen skulle kjøpe en nordlandsbåt til bruk for barna i skolen. Resultatat er den tyve fot lange 3-rommingen «Ottar», som ble fraktet fra Sortland med Hurtigruta «MS Lofoten» opp til Gisundet i sommer. Her bra nordlandsbåten sjøsatt direkte fra den «MS Lofoten», som med sine snart 50 år er den eldste av hurtigrutebåtene som fortsatt går i fast rute langs norskekysten.

Bruker båtene aktivt

I tillegg til «Ottar» disponerer skolen Lenvik museums fem 2, ½ roms bindalsfæringer. Målet er at båtene skal brukes aktivt istedet for å bare ligge på ustilling for besøkende og nærmiljøet. Siden 1987 har tre videregående skoler hatt faste årlige ukesopphold på Lenvik. I tillegg er lokale skoler og barnehager, samt Folkehøyskole 69 grader nord vært innom jevnlig.

Brukes tverrfagelig

– Elevene lærer ikke bare å seile, ro og håndtere båtene.  De bruker også båten til å lære allmenne ting,  som kan brukes på andre plan i livet, forklarer lærer Mats Furu ved Kårvik skole. Som eksempel på dette nevner han utregning av antall liter olje til vedlikehold eller beregning av størrelsen på et seil. Målet er at alle elever mellom femte og tiende trinn ved skolen skal ha fast undervisning knyttet opp mot  nordlandsbåten og kunne seile denne etter endt skolegang. Avslutningsvis skal elevene planlegge og gjennomføre en lengre tur med nordlandsbåtene.