Brukere gjør kartene bedre

Navionics lanserer SonarCharts hvor alle bidrar med bedre dybdeinformasjon.

Publisert Sist oppdatert

SonarCharts ble lansert under Mets i forrige uke. Der fikk teknologien den prestisjefylte Dame Award-prisen. SonarCharts er en teknologi hvor brukere logger dybder og deler informasjonen til felles glede. Ideen er ikke ny. Det norske firmaet Olex har brukt samme filosofi ovenfor fiskemarkedet. Olex data skaper en 3D opptegning av bunnforholdene. Så avansert er ikke Navionics foreløpig.

Dybdelag

SonarCharts legger seg som et lag på plottere som bruker Platinum-kart fra Navionics, kartprodusentens mest avanserte kart. Områder som er kartlagt vil få dybdekoter, eller isobater på en meter, noe som vil glede båtfolket. Dybdeinformasjonen er verdifull for hobbyfiskere, men også interessant for seilere med hensyn på å tolke strøm. Det blir også svært interessant for båtfolk som liker å utforske uthavner hvor dybder under 3 meter er viktig.

Ikke for alle

For å kunne samle inn data kreves det en plotter fra Raymarine eller fra Humminbird. Garmin bruker sitt eget kartsystem, mens Lowrance har lansert en tilsvarende tjeneste hvor brukeren må betale for å laste opp sine egne data. For å kunne samle inn data må plotteren også være tilkoblet en dybdemåler. Innsamlet data lastes opp på navionics.com, som vil oppdatere sin kartdatabase, og kart med dine egne data kan lastes ned etter 24 timer. Kartdatagrunnlaget vil bli oppgardert hver dag.

Les om Lowrance Insight Genesis her.

Også for lesebrett og mobiltelefoner

Det kreves skikkelig maritim elektronikk for å kartlegge bunnen, men du kan få glede av dataene på lesebrett og smarttelefoner. Navionics har lovet å lansere en oppgardering av sin populære karttjeneste. Dataene vil også bli vist på navionics.com, hvor du kan se sjøkartet direkte i nettleseren gratis. I skrivende stund så ligger kartdataene langt etter. Utbyggingen av Leangbukta som var ferdig i sommer er ikke blitt tegnet inn.

Du kan få glede av datagrunnlaget på mobil og lesebrett etter hvert.
Har du plotter fra Raymarine eller Humminbird tilkoblet et ekkolodd kan du starte å samle inn data om bunnforholdene, og dele dette med resten av verden.
Tjenesten skal også bli tilgjenglig direkte på nettsiden til Navionics. I dag viser siden gamle kartdata.