Camilla Herrem
Margrethe Renstrøm
Linn Jørum Sulland
Cecilia Brækhus

Sommerkalender skal redde liv

Sportsbransjen og Redningsselskapet lager kalender med idrettstjerner, avbildet med vest for å sette fokus på drukningsulykker.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra Sportsbransjen og redningsselskapet.

Johaug og Brækhus i flyteplaggenes haute couture

(Oslo, 24. mai) Therese Johaug, Cecilia Brækhus, Camilla Herrem, Linn Jørum Sulland, Tina Wulf og Margrethe Renstrøm blir i sommer å se som kalenderpiker – ikledd redningsvester. I dag presenterer Sportsbransjen og Redningsselskapet sommerens sikreste moteplagg i den årlige «VEST»-kalenderen. Alle bildene er tatt av Fred Johnny.

Målet med «VEST» er å øke oppmerksomheten for bruk av flytevest og på den måten redde liv. Sommerkalenderen deles ut gratis i 800 sportskjedebutikker over hele landet fra første uken i juni og er trykket i et opplag på 75.000 eksemplarer.

- Dagens flyte- og redningsvester er for fashion å regne. Med hjelp fra Norges fremste kvinnelige idrettsutøvere håper vi å sette ytterligere fokus på dette aspektet ved sommerens sikreste moteplagg, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS og prosjektleder for kampanjen.

VEST» er et samarbeid mellom Sportsbransjen AS og Redningsselskapet. Vibeke Skofterud, Lene Mykjåland, Petter Northug, Bjørn Dæhlie, Lasse Kjus og Hans Petter Buraas prydet fjorårets versjon av kalenderen.

Skal få guttas oppmerksomhet

Menn over 40 år er dårligst i klassen når det kommer til bruk av redningsvest og topper også ulykkesstatistikken. I årets utgave av VEST-kalenderen er det idrettsjentene som skal få norske menn til å ta på seg redningsvesten.

- Jeg er stolt over å være med og fronte en så viktig sak. I dag finnes det utrolig mange kule redningsvester i forhold til da jeg var liten. Redningsvester redder liv og jeg håper vi jentene lykkes med å vise at de er veldig fine også. Hvis jeg kan være med og bidra til at flere nordmenn husker vesten i sommer, så er målet mitt nådd, sier Therese Johaug.

- Det skal så lite til noen ganger for å redde liv til sjøs. Akkurat som at jeg aldri bokser uten hansker så bør heller ingen ta en båttur uten redningsvest. Vesten skal alltid være en naturlig del av det å ferdes på sjøen, akkurat som mine hansker er en naturlig del av utstyret når jeg går i ringen, sier Cecilia Brækhus.

Vil gjøre en forskjell

Redningsselskapet hjelper hvert år 12 000 mennesker med små og store problemer på havet. De siste årene har mannskapet på redningsskøytene observert at flere bruker vest når de er på sjøen.

- Barn og kvinner er allerede flinke til å ta på flyteplagg i båt. Nå håper vi at menn over 40 år, som ikke er så flinke vestbrukere, følger idrettsjentenes eksempel og blir gode rollemodeller. Vesten kan være forskjellen på liv og død når uhellet er ute. Det er tøft å bruke redningsvest, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, som håper alle henger kalenderen på kjøleskapet i sommer.

Vil redusere antall dødsulykker

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at det omkommer ca. 30 personer i fritidsbåtulykker hvert år. Nesten 90 prosent av de forulykkede er menn, og 70 prosent av dem som drukner på sjøen har ikke på seg vest. Denne statistikken håper Sportsbransjen og Redningsselskapet å gjøre noe med.

- På sjøen er kvinner de beste forbildene med tanke på vestbruk. Her henger gutta langt etter. Vi tror de forbildene som er med i årets kalender kan inspirere norske menn til å ta på vesten i sommer, sier Kristiansen

Initiativtakerne håper hytte- og båtfolket henger kalenderen på kjøleskapet som en påminnelse om å bruke vest. Det er andre gang hele den norske sportsbransjen samles rundt et slikt tiltak.

Motenummer

I Seilas nummer 5 som er på vei til de tusen hjem inneholder en stor moterepportasje. Her benyttes også idrettstjerner til modeller, men i Seilas møter du noen av våre beste Laser-seilere.