Kommentar

Drømmesommer til ettertanke

Härligt, härligt, men farligt, farligt, synger Björn Skifs , og omtrent slik kan sommeren 2018 oppsummeres.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av sjefredaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtliv

Aldri før har det vært registrert en varmere sommer i Norge. I mai, juni og juli har middeltemperaturen på Blindern vært 18,7 grader, som er hele 4,6 grader over normalen. Tidvis har det vært varmere i Norge enn på Kanariøyene.

Vi nordmenn elsker sol og varme. Mye av den norske skjærgården har ligget badet i sol i sommerferien til glede for båtfolket. Prisene på Syden-turer har stupt, mens mange har kastet loss for å nyte den norske sommeren i båten. Rekordsommeren har ført til et båtliv og et badeliv som savner sidestykke.

Sommerferie i båt i norsk skjærgård er bra for folkehelsa, bra for båtbransjen og bra for turistnæringen og for mange småsamfunn i distriktene. Samtidig er idyllen brutt av nyheter om ulykker på sjøen. Den tragiske vannscooterulykken med den kjente og folkekjære skiløperen Vibeke Skofterud fikk naturlig nok mye oppmerksomhet.

Nå viser tall fra Redningsselskapet at drømmesommeren ble et mareritt når det gjelder drukningsulykker. Særlig juli har vært ille i år. Ved utgangen av juli har 68 mennesker har druknet så langt i 2018, mot 49 personer i samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 39 prosent i forhold til 2017.

Les også: Mange har druknet i sommer

Bading

Verdt å merke seg er at kun ti av de 68 drukningsulykker knytter seg til fritidsbåt. Som vanlig er det fall fra land og brygge som står for flest drukningsulykker, mens det er antallet badeulykker som skiller seg ut med sterk vekst i år. Hele 17 personer har druknet i forbindelse med bading ved utgangen av juli i år.

Les også: Dramatikk på bryggekanten

Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet jobber nå for å få heist opp drukningsulykker på politikernes agenda. De aller fleste kan nok si seg enig i visjonen om at ingen skal drukne. Spørsmålet er hvordan man skal få det til i praksis.

Statistikken viser i klartekst hvor sammensatt bildet er når det gjelder drukning: Noen drukner ved å kjøre utfor med bil, noen under dykking, og noen altså i forbindelse med fritidsbåt, men de aller fleste drukner etter fall fra land.

Les også: Få tar sikkerheten på brygga alvorlig

Å sette likhetstegn mellom båtliv og drukning er en feilslutning som i verste fall kan forkludre arbeidet med å finne gode løsninger. Hittil i år har nesten dobbelt så mange druknet under bading enn fra båt, men det er neppe noen gangbar løsning med et tilsvarende påbud om bruk av vest i svømmehaller og på strender som vi fikk for båter under åtte meter for noen år siden. (Selv om effekten nok hadde vært større).

Forsikringsselskapet Trygg har i alle år hengt opp livbøyer i norske havner, og det er et målrettet og fornuftig tiltak. Nødleidere (trapper) på bryggeanlegg og kaier er enkle tiltak rettet mot det største antallet ulykker. I tillegg må man selvsagt satse på svømmeopplæring.

Klimaforskerne mener at vi må belage oss på flere varme sommere i årene som kommer. Vi må da forvente at mange vil søke seg til sjøen også i fremtiden.

Heng ut nødtrappene nå, og kom i gang med opplæring i svømming og sjømannskap. Det er ingen tid å miste!

Les også: Hva er prisen på et menneskeliv