Søk i arkivet

UTVÆR FYR: Det ble noen dager som fyrvoktere.
UTVÆR FYR: Det ble noen dager som fyrvoktere. Foto:

Kystverket endrer 1900 fyr

Fra 2019 skal Kystverket legge om sektorene på cirka 1900 fyrlykter.

 Arbeidet med endre fyrlyktenes sektorer er ventet å være ferdig innen utgangen av 2025.

– Prinsippene for anbefalingen er at når en sjøfarende stevner mot en fyrlykt i hvit sektor, skal sektoren på styrbord side være grønn, og sektoren på babord side skal være rød. Dette gjelder uansett hvilken retning man seiler i farleden, forklarer Per-Magne Rovde ved Kystverkets senter for farled fyr og merker.

Endringene av sjømerkene langs norskekysten er et ledd i arbeidet som Kystverket har igangsatt for omlegging av fyrlyktesystemet fra et særnorsk til den internasjonale IALA-standarden (International Association of Lighthouse Authorities).

Les også: Nå skal kysten merkes om (for Båtliv-abonnenter)

Les også: Nå skal kysten merkes om (for SEILmagasinet-abonnenter)

Kart

Enkelte sjømerker vil bli flyttet, fjernet eller modernisert for å gjøre merkingen mer intuitiv og oversiktlig. Endringen gir altså økt forutsigbarhet for de som ferdes på sjøen, melder Kystverket.

– De som ferdes på sjøen vil altså trenge noe mindre tid til kartstudering underveis i seilasen om natten. Men det er likevel viktig å understreke at god planlegging av seilasen fortsatt er viktig, for så vel de profesjonelle sjøfarende som de som ferdes i fritidsbåt. Og ikke minst; sørg for å ha oppdaterte sjøkart, understreker Per-Magne Rovde.

Se hvordan fyrsektorene endres på illustrasjonen her

Illustrasjonen viser hvordan sektorinndelingen vil endres ved omlegging til IALA-standard. Den ene delen viser før, og den andre etter. Dra den vertikale streken frem og tilbake for å se endringene

IALA: Norske fyr tilpasses
internasjonal standard (IALA). Her fyr ved Landegode i Nordland.

IALA: Norske fyr tilpasses internasjonal standard (IALA). Her fyr ved Landegode i Nordland.

 

 

 

 

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen