Søk i arkivet

HISSIGPROPP: Svanen i Os omtales som havnesjefen. Flere båtgjester har fått seg en overraskelse av den hissige fuglen.
HISSIGPROPP: Svanen i Os omtales som havnesjefen. Flere båtgjester har fått seg en overraskelse av den hissige fuglen. Foto:

«Havnesjefen» risikerer å bli avlivet

Skjebnen til den beryktede «Havnesjefen» blir avgjort i dag.

Havnesjefer kan være både forhatt og populær. Svanen i i Os kommune som har fått navnet «Havnesjefen» er ikke noe unntak. Og egentlig skulle han få herje fritt, for svaner er i utgangspunktet fredet i Norge. Men i forrige uke gikk den hissige svanen for langt, og tok tak i ei jente og dro henne under vann.

Til NRK sier fungerende ordfører i Os kommune at det først og fremst er avliving som står i fokus akkurat nå.

– Men vi tar imot alle råd, sier hun. Et av alternativene som nevnes er flytting.
Kommunalsjef Nils-Petter Borge i Os kommune sier at sik adferden har utviklet seg er grensen nådd for hva de mener er forsvarlig. Flere innbyggere har den siste tiden vært i kontakt med kommunen og meldt i fra om den aggressive «Havnesjefen». Dette til tross for at de har gjort sitt beste for ikke å provosere.

Jenta som ble angrepet av svanen skal ha fått merker på skulder, rygg og blåmerker bak øret.

– Det kunne endt riktig ille, om for eksempel angrepet hadde kommet i ansiktet, sier ordføreren, som har besøkt jenta.

I 2015 skrev Båtliv om «Havnesjefen». Sølvi Bukke som har engasjert seg for å redde knoppsvanene fortalte da at enkelte i småbåter har moret seg med å provosere og slå etter «Havnesjefen». Og allerede da var hissigproppen beryktet for å havne i trøbbel. Blant annet ble den blyforgiftet etter ha fått i seg bly fra søkker. Seinere måtte brannvesenet rykke ut da han fikk en fiskekrok i nebbet. Og allerede den gang var det leserinnlegg i lokalavisen, der det ble spurt om svanen ikke bør avlives, og om det må skje en dødsulykke før noe blir gjort.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen