Søk i arkivet

Fjerner søppel i havner

Fire havner i sør-Norge tester nå ut ny, norskutviklet teknologi for å samle opp søppel fra overflaten.

- Det flyter alt for mye avfall i norske havner. Målet vårt er å samle opp mest mulig av denne søpla på en enkel måte, sier Trond Lindheim i Sandefjord-firmaet SpillTech.

Oljevern

SpillTechs ryggrad er oljevern. Nå er den kunnskapen brukt til å lage en automatisk søppelinnsamler til bruk i havners «vrak-viker». Den nye søppelinnsamleren, som har fått navnet PortBin Fixed, er utviklet i løpet av det siste året, i samarbeid med Sandefjord havn og med støtte fra Innovasjon Norge, opplyser SpillTech i en pressemelding.

- Innsamleren bygger på prinsippet fra overløp-skimmere. Den lager et sug i overflaten som gjør at den kan samle opp flytende avfall. Søpla samles i en beholder på 30 liter, som så tømmes manuelt når det trengs. Noe av det viktigste under utviklingsarbeidet har vært å sørge for at utstyret blir enkelt å håndtere, -samtidig som det er robust nok til å tåle omgivelsene, sier Lindheim. Selv inne i en havn er sjøvann, vind og bølger ganske tøffe betingelser.

Problem

Søppelinnsamleren drives av landstrøm. Det foregår nå en Beta-test i havnene i Kristiansand, Bergen og Bærum, foruten Sandefjord. Kommersiell lansering er planlagt i mai.

Tanken er at søppelinnsamlerne kan plasseres i «vrakviker» i eller rundt havnene. Vrakviker er områder hvor strøm, vind, flo og fjære får flytende søppel til å samle seg.

- Søppel i havet er et gigantisk problem. Den viktigste løsningen er at vi må slutte å forsøple som vi gjør. Men vi trenger også å utvikle nye verktøy for å samle inn mest mulig av det avfallet som er i sjøen. Her er målet at den nye søppelinnsamleren kan være ett slikt verktøy, sier Lindheim.

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen