Søk i arkivet

Saga 7000 gjenfødt i Tyskland

Norske klassikere er populære i Tyskland. Så populære at tyske verft bygger noe nær kopier av solide 80-tallsbåter fra furet, værbitt.


Düsseldorf, Tyskland: - Det det må da være en … Saga!? 
Slik lød Båtlivs ekspertpaneldeltaker Tom Sollies spontane, første kommentar da vi snublet over SMB 760 Nordic på en litt inneklemt messestand på Boot 2013.
 
Og ganske riktig: Båten ER skummelt lik en klassisk Saga, og de to fabrikkrepresentantene innrømmet gjerne at Saga 23, bedre kjent som Saga 7000, har vært en stor inspirasjonskilde for båten.
 
Verftet i byen Waren i Mecklenburg-Vorpommern, helt nordøst i Tyskland bygger et utvalg motorbåter i samarbeid med polske underleverandører, og årets nyhet er altså Nordic-modellen, som i Tyskland koster 57.900 euro med en 42 HK dieselmaskin.
 
Men helt like er naturligvis ikke de to båtene. Saga hadde nok en heldigere hånd med overbygget enn SMB, selv om noen Saga-inspirerte pyntestriper på messebåten gjorde at hardtoppen så langt bedre ut enn på brosjyrebildet. I tillegg har SMB montert en moderne hekk med badeplattform og intergrerte fenderholdere, ved siden av at materialvalg er oppdatert i forhold til praksisen på Selje for vel et kvart århundre tilbake.
 
Men - når dette er sagt: Ingen må misforstå oss dithen at vi gjør narr av tyskere som lager noe nær en blåkopi av en gammel norsk båt. Slett ikke: SMB 760 Nordic er ganske sikkert et svært bra båt, og den har en rett-frem ærlig enkelthet og sjarm. Slike båter gir faktisk mye båtglede, og startprisen i Tyskland på under 430.000 kroner er til å bli rent misunnelig av. 
 
Men - som vanlig for tyskprisete båter: Det må legges på en temmelig drøy bunke euro om nyanskaffelsen skal utrustes skikkelig med treverk, komfortteknikk og annet tilbehør.
 
Tekniske data, SMB 760 Nordic
Totallengde: 7,6 m 
Skroglengde: 6,9 m 
Bredde: 2,75 m 
Dybde: 0.8 m 
Vekt: 1,8 t 
Køyer: 3 
Drivverk: Aksling
Motor: 22-55 kw (ca 29-74 hk) 
Diesel: 160 l 
Vann: 80 l 
CE-klasse: Ikke oppgitt
Verft: SBM Boote & Motoren GmbH
www.sbm-boote.de
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen