Søk i arkivet

Rimelig sekstant - i plast

Den som vil lære klassisk navigasjon må kunne bruke en sekstant. Men slike instrumenter er dyre.  

Båtutstyrimportøren Flaks rimelige «Mark 3» plast-sekstant skal være et enkelt og nøyaktig instrument som duger både for opplæring i solhøydemåling og i nødsituasjoner. 
 
I GPS’ens tid er det ikke lengre så mange fritidsbåtfolk som bruker sekstanten til å bestemme posisjonen, men skulle elektronikken svikte bør i alle fall ett av mannskapet på havgående båter være i stand til å finne posisjonen på gamlemåten. Med en sekstant og en nøyaktig klokke kan posisjonen fastsettes med god presisjon. 
 
Men så var det dette med prisen, da. En klassisk sekstant koster en god bunke tusenlapper, mens plastmodellen «Mark 3» får en veiledende pris på 670 kroner.
 
Sekstanten leveres uten optiske linser og lys, men vil likevel være relativt nøyaktig, med en feilmargin på rundt to bueminutter under optimale forhold.  
 
Radius på buen er 178 millimeter og sekstanten er utstyrt med fire forskjellige solblendere. 

Se wikipedias animerte forklaring av prinsippene for sekstantbruk her.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen