Søk i arkivet

Statsbudsjettet 2016:Ekstramidler til blåskjellrydding

Et av de tilsynelatende mer kuriøse innslagene i regjeringens krisepakke er et tiltak mange båtfolk på kysten vil sette stor pris på: Fjerning av herreløse blåskjellanlegg.

En delt ekstrapott på femti millioner kroner skal gå til «vedlikehold av fyrstasjoner og fjerning av eierløse blåskjellanlegg».
 
Dette er en del av regjeringens tiltakspakke på rundt fire milliarder kroner med særlig innretning for de delene av landet der ledigheten nå øker raskest grunnet bråstoppen innen den oljerelaterte leverandørindustrien.
 
Regjeringen har ikke spesifisert fordelingen av midlene mellom disse gode tiltakene, men geografisk skal bevilgningene særlig rettes inn mot sør- og vestlandet.
 
Langs kysten er det en rekke forlatte oppdrettsanlegg som ble bygget av selskaper som ikke klarte å tjene penger under «blåskjellboomen». Istedet for lokale arbeidsplasser ble resultatet en mengde konkurser. Og når selskapene forsvant var det ingen som var forpliktet til å fjerne de mange skjemmende anleggene.
 
Dermed falt ansvaret for opprydningen på det offentlige og det har gjennom åpene vært ryddet jevn og trutt for å bli kvitt etterlatenskapene. Senest på sensommeren ble over 20 lokaliteter med eierløse blåskjellanlegg fjernet gjennom et pilotprosjekt i regi av utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet, men mye arbeid gjenstår.
 
Bildet er fra sensommerens opprydding etter forlatte blåskjellanlegg. Foto: Fiskeridirektoratet
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen