Gjestehavner

Strømstad gjestehavn

Positivt med «møkkasommer»

Dårlig sommer gjør at mange bruker mer tid i gjestehavnene.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Sommeren i år er både kaldere og våtere enn den var i fjor. Det gjør at flere trekker til gjestehavnene rundt om i landet.

Selv om årets sommer kan by på både mer regn og en snittemperatur på 1-2 grader kaldere enn i fjor, skremmer ikke dette folk vekk fra båtene. Men istedenfor å bruke tiden på lange turer og bading på svabergene, blir mye tid brukt i gjestehavnene. 

 

Både Stavern, Risør, Strømstad og Aker Brygge gjestehavn har derfor opplevd en veldig positiv sommer.

 

– De tre første ukene i juli har det faktisk vært bedre enn i fjor. Forrige sommer var så varm. Det er vel ingen som orker å ligge i havn når det er 40 varmegrader. I år derimot koser mange seg i båtene sine her inne i havna, sier Inger Kristine Grønvold, i Stavern gjestehavn. 

 

Grønvold forteller blant annet at gjestehavna fylles opp av svensker som aldri før.

 

– Faktisk har vi tre ganger så mange svensker i år som vi har hatt før. Sverige har priset seg ut på havnene og kronekursen bidrar også til at det faktisk har blitt dyrere å dra på båtferie i Sverige enn i Norge. Vi synes selvfølgelig det er flott at havnen fylles opp, også er det jo fint at folk bruker den lokale næringen i sentrum.

 

Bytter ut sjøen med byferie

Havnesjef Knut Langli ved Aker Brygge gjestehavn, forteller at også de opplever en knallsommer.

 

– Du gidder ikke ligge ute og bade på et svaberg når det er 16 grader i vannet, da er det mange som heller vil ligge her og bruke ferien sin i Oslo hvor man kan gjøre det man vil. 

 

Havnesjefen forteller at inntektene deres øker med mellom 15 og 20 prosent i helger med dårlig vær, kontra knallvær. 

 

– I fjor var det rett og slett for varmt, folk orket ikke å gå rundt i byen og ville heller være ute på fjorden, sier Langli. 

 

Strømstad gjestehavn forteller at de har opplevd færre dagsbesøk i år enn i fjor, men at de har veldig positive tall på antall båter som velger å ligge flere dager av gangen til havn.