Siste norske havn før Shetland

 RIB-ekspedisjonen ankommer Bergen senere i dag. Dette blir siste norske havn før de setter kursen mot Shetland.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Andreas og Alexander Øverland, skal bruke tiden i Bergen til å gjøre klart alt utstyr før de drar over til Shetland. Foto: Valentin Svelland. 

– Båten tåler mye sjø i forhold til størrelsen, men det blir likevel ikke som en havseiler som kan seile over i all slags vær. Derfor må vi vente på bedre vær i Bergen før vi kan dra til Shetland, sier Andreas Øverland.

 

Han forteller at de har sluttet å svare på spørsmål angående turens varighet.

 

– Med denne typen båt er det veldig vanskelig å planlegge. Hovedsakelig er dette en far og sønn guttetur, og vi har ikke dårlig tid i det hele tatt.

 

Hitill har ekspedisjonen foregått langs kysten av Sør-Norge. Med kredittkort i lomma og netter på hotell, har far og sønn Øverland hatt en behagelig tur. Når turen går videre fra Bergen er dette luksus de legger igjen.

 

– Vi har tidligere prøvd å sove i båten, noe som har vært helt ålreit. Det blir veldig som å sove i telt, er man vant til tur er dette ingen utfordring. 

 

Andreas og Alexander Øverland, har allerede begynt å spise «turmat» for å venne seg til dette. Maten de har med seg blir varm ved å tilføre vann som starter en kjemisk reaksjon. Gutta mener dette er vesentlig for at de skal kunne nyte varme måltider i båten, uten å være redd for at en flamme skal skade pontongene, eller antenne noe brennbart. Tipset til denne typen mat fikk de av bekjente fra Forsvaret.

 

Les siste nytt og se tracking fra ekspedisjonen

 

Visumproblematikk

 

Da far og sønn i første omgang kontaktet den amerikanske ambassaden, fikk de bekreftet at de ikke trengte noe spesielt visum før innreisen til USA. Da de på ny tok kontakt for å forsikre seg om at alt var i orden, fikk de derimot en annen beskjed.

 

– Det hadde tydligvis skjedd en missforståelse. Da vi snakket med dem på nytt forlangte de at vi skulle søke om visum fordi vi ankommer sjøveien i privat båt. Vi måtte gi fra oss passene våre. Mitt pass har jeg allerede fått tilbake, men vi venter fortsatt på Alexander sitt, sier Andreas Øverland.

 

Ekspedisjonen kan ikke fortsette før det siste passet har kommet i posten, noe de håper senest blir på mandag.

 

Les siste nytt og se tracking fra ekspedisjonen

 

Mild vinter byr på utfordringer

 

Et av usikkerhetsmomentene som ligger fremfor dem er oppsamlingen av is på Grønland og ved Canadakysten.

 

– En mild vinter har gjort at isflak på opptil 10 kilometer i bredde, har sprekt opp og gjort det uframkommelig for båter, sier Andreas Øverland.

 

Han er klar på at ekspedisjonen er avhengig av åpen sjø, men understreker at de ikke har noe mål om å gjøre dette raskest mulig, ekspedisjonen skal gjennomføres selv om det kan ta tid å vente på at farvannet skal bli trygt å ferdes i.

 

 

Nytt kartutstyr

 

Båtliv har tidligere omtalt hvordan RIB-ekspedisjonen fikk store problemer med kartplotterne sine allerede ved første dag på vannet. Nå har ekspedisjonen fått helt nytt utstyr fra ny leverandør.

 

– Det ordnet seg helt fantastisk med nytt kartutstyr fra Simrad. Vi har nå byttet ut alt og føler oss veldig sikre på utstyret før turen går videre. 

 

Andreas Øverland forteller også at de stadig får spørsmål om hvordan de har løst drivstoffutfordringene. Til dette svarer han at med båtens eksepsjonelt store tankkapasitet, har de full kontroll, og han omtaler dette som ekspedisjonens minste utfordring.