Søk i arkivet

 Beffen til kai ved Sandviken kystkultursenter. FOTO: Museum Vest
Beffen til kai ved Sandviken kystkultursenter. FOTO: Museum Vest

Ny Beffen-rute i Bergen

Bergen by får en ny båtrute i sommemånedene.

Havnefergen «Beffen» som daglig krysser frem og tilbake over Vågen får selskap av en «Beffen»-rute som går mellom Torget og det nye Fiskerimuseet i Sandviken. Ruten er del av et prøveprosjekt med tanke på en fremtidig veteranbåtrute, og skal gå i juni, juli og august.

I tillegg seiler MF «Vågen» sin faste sommerrute mellom Torget og Akvariet på Nordnes.
 
Museumsferge
Den gamle «Beffen»-fergen ble nylig erstattet av en ny, litt større elektrisk båt. Men den 37 år gamle dieseldrevne sliteren mangler altså ikke oppgaver. I april fungerte båten som skyssbåt til båtmessen på Marineholmen og i alle fall denne sommeren skal «diesel-Beffen», eller «gamle-Beffen» seile mellom Bergen sentrum og de historiske sjøbodene i Sandviken. 
 
Ruten er et samarbeid mellom Sandviksboder kystkultursenter og Museum Vest/Norges Fiskerimuseum. Tur/retur-billetten koster 150 kroner, inkludert museumsbillett. Det er også mulig å reise med båten uten å løse museumsbillett. 
 
To båter med samme navn?
Utenbysfolk som har lest så langt vil nok nå lure på hvorfor de to Beffen-båtene heter det samme. Forklaringen ligger 110 år tilbake. Bergens Elektriske Færgeselskab, B.E.F., var - som navnet sier - opprinnelig en flåte på seks elektriske ferger.  Da rederiet ble etablert i 1894 var trolig var optimismen større enn datidens tekniske kapasitet. I alle fall ble den elektriske driften etterhvert faset ut, men «Beffen»-navnet besto på typisk bergensmanér - også da materiellet etterhvert ble fornyet.
 
Den nye, elektriske fergen er dermed en tilbakevending til røttene - og interessant nok ble også den blåmalte MF «Vågen» gjenstand for eksperimentering i godt moden alder: For noen år siden ble fergen en flytende testbenk for et forsøk med hydrogendrift.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen