Flekkefjord gjestehavn. Foto: Flekkefjord havn.
Stord gjestehavn. Foto: Linn Krogh Hansen.

Vestlandsidyller med stabile priser

Flere av vestlandsidyllene holder prisene nede, men forbedrer service og fasiliteter i havnene.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Helgeøysund i Ryfylke er blant favoritthavenen for stavangerfolket. Foto: Linn Krogh Hansen.

Tore Kjell Thorsen har vært med i styret i Sunde Båtlag i Sunnhordaland i mer enn 20 år, og er flittig bruker av gjestehavner mellom Bergen og Stavanger, og tilbringer rundt ca 40 døgn i sesongen i gjestehavner .

Han sett en del av klagene på økte priser i enkelt havner, men føler at det er helt greit å betale prisen i de fleste havner, så lenge forhold er lagt til rette for båtgjester. Fasisliteter som strøm, vann, dusj o.l. må da selvfølgelig være til stede.

– Vi må forvente å betale mer i en by, enn vi gjør på et mindre sted, selv om kanskje fasilitetene i byen er dårligere enn på et mindre sted. Det er en grunn for at mange ønsker å ligge i byene, du har tross alt et mye større tilbud der, straks du går på land, sier Thorsen.

 

Han avviser at det er fett å drive en gjestehavn.

– Selv om mange har mange gjestedøgn i året, er det ikke sikkert at de tjener mye penger likevel, ihvertfall ikke de jeg kjenner til. Skal du holde et stort anlegg up-to-date, krever det ganske mye innsats av eier. Og det skal jo helst være litt igjen til ny-investeringer og, fastlår han.

Sunde: Status quo på priser og service.

Sunde i Sunnhordaland har ikke gjort noen oppgraderinger i forhold til gjestehavnen de siste årene, men heller ingen endringer i prisene.

– Vi har fremdeles de samme prisene som før, kr 50,- for en natt, tillegg for strøm kr 25, sier Tore Kjell Thorsen.

Fedje:Har redusert prisen.

På Fedje i hordaland har Holmen Café gjesteplasser. Siste tre år har det ikke vært gjort oppgraderinger her, men de har valgt å gå ned i pris foran årets sesong fra 200 kr døgnet til 150 kr. Prisene inkluderer strøm, vann og renovasjon.

Fasilitetene består av r både kafédrift og utleieleiligheter. Toalett og vaskemaskin er tilgjengelig når kafeen er åpen og dusj kan lånes dersom en leilighet ikke er utleid. Bruk av dusj og vaskemaskin kommer i tillegg til ordinær døgnpris. Dersom en båtreisende leier en av leilighetene, betaler ikke vedkommende for gjesteplassen.

– De neste årene håper vi det vil skje en del på gjestehavn-fronten. I et lokalt, grasrotprosjekt kalt «Nytt liv i hamna!» ser man på mulighetene for å få realisert nytt bunkringsanlegg og gjeste- og småbåthavn med serviceanlegg. Da vil kapasiteten nødvendigvis økes på Fedje. Prosjektet jobber parallelt med flere andre tiltak, sier  samfunnsutvikler Even Vaular på Fedje.

 

Stord: Opp ti kroner på tre år

Stord hamn har justert prisen med 10 kr de siste tre årene, og melder om over 90 prosent fornøyde kunder.

– De som ikke er fornøyde, er de som ikke klare å logge seg på nettet, men dette er det kraftlaget som står for. Vi har et serviceanlegg som består av WC, dusj,tørketrommel og vaskemaskin som er inkludert i prisen, skriver Inge Espenes ved Stord havn.

Helgøysund: Uendrede priser i ti år.

Gjestehavnen i Boknafjorden nord for Stavanger er flere ganger blitt kåret til Norges beste eller nest beste gjesthavn.

Havnen har hatt samme prisene de siste ti årene, men har forbedret tilbudet underveis.

Grillhuset er oppgradert og det er strøm og vann ute på flytebryggene.

–Vi har fått kortterminal på alle drivstoffpumper i Helgøysund, meldes det fra den populære gjestehavnen i Ryfylke.

Flekkefjord: Gratis én natt.

Byen mellom Sørlandet og Østlandet har hatt en oppgradering på Tollbodbrygga de siste årene, der den ytterste delen av utliggerne er gjesteplasser. Man har også oppgradert og flyttet servicebygget for båtturister til Elvegaten 14.

Prisene i Flekkefjord er uforandret:  Kr 0 for det første døgnet, og deretter kr 50 pr døgn + kr 50 for strøm, informerer havnesjef Petter Tagholdt.