Strandryddedagen 2015

Sjøfugler tåler lite plast. Foto: Bo Eide, Hold Norge Rent.

Plukket tusen tonn søppel

Plastic er ikke alltid så fantastic. I hvert fall ikke i den norske skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

Foto over: 20.000 frivillige stilte opp på Strandryddedagen. Foto: Bo Eide, Hold Norge Rent.

Mange tusen brukte lørdagen til å plukke svimlende tusen tonn søppel i den norske skjærgården.

Strandryddedagen er en nasjonal dugnad der frivillige rydder sine lokale strender fritt for søppel en lørdag i året med mål om et søppelfritt Norge. I år var det så mange som 20.000 som deltok. Og i løpet av lørdagen ble det plukket tusen tonn med søppel. Det meldes at så mye som 80 prosent av dette var plast, altså 800 tonn med plastsøppel. Ifølge NRK ble det også funnet farlig avfall som skulle ha vært kildesortert.

800 tonn plastavfall er søppel som ville preget naturen i mange år hvis det ikke hadde blitt plukket. Plastavfall som for eksempel en plastflaske bruker 450 år på å bryte ned. Plasten brytes for øvrig etter hvert ned til ørsmå plastpartikler. Disse skaper livsfare og helseproblemer for sjøfugl, fisk og sjøpattedyr. Til syvende og sost får vi plastavfallet i oss gjennom maten vi spiser. Det antas at plast dreper én million sjøfugl hvert år. Også større dyr rammes. Sommeren 2013 drev en stor spermasetthval død i land i Nederland. Det viste seg at den døde som følge av store mengder plast. I magen ble det funnet til sammen 17 kilo plastavfall, fordelt på 59 ulike objekter. Forskning viser at sjøfugl begynner å plages med mer enn 0,1 gram plast i magesekken, da det hindrer opptaket av mat. Og i Nordsjøen har mellom 60 og 80 prosent av fuglene mageinnhold som overskrider denne grenseverdien.

Vi er oss selv nærmest, og for å bidra bør vi alle tenke oss godt om før vi kaster søppel i naturen.

Strandryddedagen som i år ble arrangert 9. mai får stadig sterkere engasjement. I 2011 var det 1978 personer som bidro med å rydde langs den norske skjærgården. I fjor var det 12.191 som deltok, og i år så mange som 20.000 frivillige. Målet var da å rydde 500 kilometer med kyst, og fjerne 200 tonn søppel fra strendene. Det ble fjernet fem ganger så mye søppel. Strandryddedagen arrangeres av Hold Norge Rent, som ble stiftet som selvstendig forening i 2014.