Søk i arkivet

 Listeskøyta er  flaggskipet til Lista kystkultursenter i Borshavn på Lista.
Listeskøyta er flaggskipet til Lista kystkultursenter i Borshavn på Lista.
 Den historiske båten har fått bra med omtale i avisene på begge sider av Nordsjøen.
Den historiske båten har fått bra med omtale i avisene på begge sider av Nordsjøen.
 Modellutgave av båten med overbygget den hadde i 1941, og originalen slik den fremstår i dag i bakgrunnen.
Modellutgave av båten med overbygget den hadde i 1941, og originalen slik den fremstår i dag i bakgrunnen.
 De fire flyktningene brukte tre døgn på å komme seg over Nordsjøen i denne 23-foteren.
De fire flyktningene brukte tre døgn på å komme seg over Nordsjøen i denne 23-foteren.

Fluktbåt tilbake på Lista

Den 23 fots skøyta som ble brukt  til skottlandflukt under krigen er tilbake i Norge etter over 60 år.

HOVEDBILDE: Båtbygger og lærer Reidar H. Jørgensen og formannen i stiftelsen Listeskøita, Halvor Steen Langemyr, foran VA92L. Fotos: Linn Krogh Hansen.

 

Listeskøyta Kystkultursenter i Borshavn huser en imponerende samling lokale båter og vrakfunn. Listeskøyta, også kjent under navnet listring, ble opprinnelig bygget nettopp i Borshavn. Museet ligger i det tidligere Brekneholmen Båtbyggeri.

Sammen med båtbygger og lærer Reidar H. Jørgensen og formannen i stiftelsen Listeskøita, Halvor Steen Langemyr, fikk vi omvisning blant båtene og de mange dramatiske historiene som skjuler seg innenfor veggene. Sterkest inntrykk gjør den utrolige historien om de fire kameratene Kåre Kirkvaag, Kåre Langfeldt Jensen, Jakob Samuelsen og Carl Berthelsen, som i 1941 stjal en 23-fots fiskeskøyte fra en nazisympatisør i Mandal og flyktet over Nordsjøen til Skottland.

– At vi fant igjen båten, og at den var i såpass god stand, er utrolig, sier Langemyr og Jørgensen. På veggen bak båten henger et skotsk flagg og en stor tavle med norske og skotske avisutklipp i forbindelse med bergingen og hjemtransporten av båten.

De fire flyktningene brukte tre døgn over Nordsjøen. Båten, som hadde registreringsnummer VA92L, dro først fra Brattestø nær Mandal til Farsund for å bunkre. Etter å ha fått nyss om at de var avslørt, valgte mennene å avbryte det første fluktforsøket. Den 24. juli la de i vei over Nordsjøen, og ankom Skottland 27. juli. Været var pent, men det var en del dønninger.

Etter den vellykkede flukten sluttet kameratene seg til Kompani Linge, men først etter å ha blitt sjekket ut av det lokale politiet. Til tross for varm mottagelse med egg og bacon, var ikke lokalbefolkningen helt overbevist om at de fire unge mennene ikke var tyskere. Båten ble omdøpt til «Thistle» og satt inn i fiske fra Stonehaven. Senere ble den gitt til historielaget Johnshaven Heritage Society. Det var to av sønnene til Berthelsen som lokaliserte båten i 2011, da de tok turen over for å se om fluktbåten til faren fortsatt lå der. Johnshaven Heritage Society hadde ønsket å restaurere den, men manglet midler. Det skotske historielaget uttrykte derfor stor glede over å kunne gi båten til Kystkultursenteret på Lista, der den nå står utstilt.

Lista kystkultursenter byr på flere dramatiske historier og spennende båtfunn.
Uggerbyskipet ble funnet i 1983 ved Nord-Jylland, og er i følge prøver av skipstømmret bygget rundt 1810. Resten av det man tror er en sørlands liten kaperskip kan sees på kystkultursenteret i dag.

Slippen "Uggerbyskipet" er trolig en liten kaper fra kapertiden på Sørlandet.


 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen