Søk i arkivet

Båtkunst i Amsterdam

Nå vi er ekstra begeistret for en båt snakker vi innimellom om «båtbyggerkunst». Men i Nederland tar man kunstbegrepet et par hakk videre.

Midt i Amsterdams forretningssentrum, på Gustav Mahler-plassen, ligger nå en Elling E4. Dette er ikke noe resultat av et sprunget dike eller en uforklarlig tsunami, men er en del av kunstneren Leonard van Munsters Fortuna-prosjekt.
 
Verket er ifølge Elling-verftet «et typisk bilde som illustrerer de travle stundene vi alle opplever».
 
Fortuna var den romerske gudinnen for både hell og uhell og Leonard van Munster har følgende tilleggsforklaring: «Et skip liggende på siden symboliserer ikke bare et skip som ikke kan fortsette reisen, men også et skip som kan rettes opp og fortsette ferden mot nye utfordringer».

Kunstneren legger til et ordtak fra Surinam: «Mi kanto ma mi de ete» («Jeg har veltet, men er fortsatt her»), i overført betydning: «Jeg har kanskje hatt tøffe tider, men jeg gir meg ikke».
 
Og - naturligvis er det ingen tilfeldighet at den ekslusive motorbåten ligger midt i handelssentrumet, her kan alle trekke sine konklusjoner.
 
Hva sier så Elling, som har supplert båten? Administrerende direktør Anton van den Bos er i alle fall stolt over å kunne bidra til verket, men i pressemeldingen kan han ikke dy seg og legger til en hel del skryt over båtens gode egenskaper, som at E4 gjennomgikk en 360-graders veltetest for en tid siden. Båten rettet seg pent opp igjen. Han nevner også at kevlarforstekningene i skroget gjør at båten tåler det meste, altså inkludert å bli lagt på utstilling midt i byen.
 
Vi skal ikke tilskrive Anton van den Bos underliggende motiver for sin støtte til kunstprosjektet, men det vil jo følge en hel del omtale av slike stunt. Som jo denne korte teksten bare er med på å understreke! 

Er dette genuin kunstinteresse fra Ellings side eller primært smart markedsføring? Ikke vet vi, hva mener du? Kommenter gjerne saken!
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen