Kamp om sperrelinje til gjestehavnen

FJERNET: Andreas Brandvoll fjernet sperringen som han og mange andre oppfatter som en alvorlig sikkerhetstrussel. Foto: privat.

Fjernet sperringen i Drøbak

Avstengingen av gjestehavnen i Drøbak er har skapt sterke reaksjoner blant båtfolket, som nå har fjernet sperringen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Innseilingen til Drøbak gjestehavn med sperrelinjen, som nå er fjernet. Foto: Andreas Brandvoll.

Saken har medført en storm av kommentarer blant båtfolk på facebook, som oppfatter sperringen som smålig, arrogant og som en trussel for sikkerheten. Drøbak gjestehavn ligger utsatt til og er første havnen etter passering Son på vei innover Oslofjorden. Med sterk strøm og hyppig fergetrafikk, er denne havnen en av få i området som er aktuell som nødhavn.

Ikke synlig i mørket

Flere båtfolk understreker at sperringen ikke er synlig i mørket, og dermed utgjør en stor fare for båter som måtte komme og tro at det er åpent, slik det er i de fleste havner.

– Den er kun merket med fendere og en rød tråd rundt den. Du hadde ikke sett den på natta med vind og litt skumtopper, sier Andreas Brandvoll.

Brandvoll  er an av mange som syntes sperringen av innseilingen var i drøyeste laget, og har derfor tatt saken i egne hender og fjernet sperringen.

– Jeg er stolt av å ha forhindret en potensiell ulykke og vil gjøre det samme igjen, understreker han til Båtliv, vel vitende om at den vil bli satt opp igjen.

Havneier kan sperre

Ifølge reglene står nemlig havneeier imidlertid fritt til å sperre og lukke havnen etter eget ønske,

Det er opp til havne-eier selv å regulere tilgang til egen havn, bekrefter Harald Andreassen i Kystverkt til Båtliv. Han oppfordrer samtidig Båtliv til å høre hva Frogn kommunen oppgir som årsaken til sprerringen.

– vi må få en brgunnelse for sperringen, sier Andreassen.

Båtliv oppnådde ikke kontakt med enhetsleder i kommunen på telefonen eller sms i dag.

Det gjorde imidlertid lokalavisen amta.no, som skriver følgende:

– På den ene siden vil vi være hyggelige og imøtekommende, på den andre siden, har tilbudet vinterstid vært så til de grader misbrukt, sier enhetsleder for teknisk drift og forvaltning i Frogn kommune, Bjørn Edholm til amta.no. Han utdyper ikke videre hva slags misbruk av gjestehavnen det er snakk om, men sier at sperringen som hindrer innseiling, vil bli satt opp igjen.

– Hadde det blitt respektert at havnen er vinterstengt, så hadde det ikke vært noe problem, sier Edholm. og tilføyer at det har vært tilfeller der folk har falt på den avstengte moloen og klagd til kommunen i kommunen for at det ikke er strødd når det har frosset is på den.

Oppfordrer til boikott

Båtfolket er tydelig oppgitte, og bruker negative superlativer i kommentarfeltene  under innleggene som er blant de heteste på båtnettsider på Facebook i øyeblikket. Flere rister på hodet og mener at Drøbak havn utsette andres verdier for fare på grunn av  smålighet.

 – Man kunne satt opp et skilt, men å sperre innseilingen er å utsette båter for fare, er en mening som går igjen i kommentarfeltene på sosiale medier.

Flere oppfordrer på sosiale medier til boikott av Drøbak havn i sommermånedene, som følge av sperringen på vinterstid.