Sværingene kan grilles eller gratineres
Guttene synes det er spennende å dykke etter østers
Henrich (9) smaker på dagens fangst sommeren 2014

Østers kan gi rikdom

Uønsket østers kan bli ny kilde til rikdom langs kysten.

Publisert Sist oppdatert

Svartelistet stillehavsøsters sprer seg rekordraskt langs norskekysten. I Danmark og Sverige har man for lengst begynt å høste av denne ressursen. Havforsker Torjan Bodvin mener at dette kan bli en ny milliardnæring i Norge.

I likhet med kongekrabben i nord, er stillehavsøstersen en art som ikke naturlig hører hjemme i Norge. Risikoen er svært høy for at den fortrenger tradisjonelle arter som flatøsters og blåskjell. Hvert individ produserer årlig 50 til 200 millioner egg, og østersen har en alder på 30 år.

Siden stillehavsøstersen ble oppdaget i Vestfold så sent som i 2008, har den spredd seg innover i fjorden, og langs kysten oppover til Bergen.

Bodvin sier til Dagens Næringsliv at alt ligger til rette for at denne kan bli en ny og innbringende næring langs kysten. Østersen er regnet for en delikatesse. Norskekysten har fra før av mange fiskemottak, så infrastrukturen for håndtering er på plass. Østers er regnet for en delikatesse i mange land i Asia, Europa og Amerika, og veksten i bestanden er for stor til at nordmenn kan spise alt selv, mener havforskeren.

Artikkelforfatteren har i flere år forsynt seg av denne delikatessen fra Oslofjorden, der den allerede finnes i store mengder, og kan plukkes på relativt grunt vann.