Livbøyedugnad etter «Nina»

REDDER LIV: Trygs livbøyer er livsviktig redningsmateriell, og er en viktig del av den livreddende beredskapen for oss alle. Det er derfor viktig at vi alle bidrar til at bøyene er på plass, og at de er klare til bruk, sier Monica Rimestad i Tryg ...

Sjekk livbøyene i din havn

Tryg forsikring oppfordrer båtfolk og turgåere til å ta en ekstra titt på de røde redningsbøyene ved vannkanten etter vinterstormene.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Tryg oppfordrer båtfolket og andre til å melde fra om ødelagte eller manglende bøyer i havne rog på brygger. Foto: Linn Krogh Hansen.

– Vi antar at også mange livbøyer er tatt av stormen «Nina» eller skadet, noe som kan få fatale konsekvenser om ulykken er ute, sier Monica Rimestad i Tryg Forsikring.

– Det vi for enhver pris vil unngå er at det skjer drukningsulykker på grunn av at livbøyer har blitt borte eller skadet i forbindelse med uværet. Derfor ber vi alle som ferdes langs sjø og vann om å være ekstra oppmerksomme på bøyer som har blitt påvirket av uværet, sier Monica Rimestad, som er samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

– Dersom bøyer har ramlet ned må de henges opp igjen, men bøyer som er borte eller ødelagt må erstattes. Da må Tryg kontaktes, slik at vi kan ordne med gratis erstatningsbøyer. Det samme gjelder lineflaskene, for bøyen er ikke komplett uten.

Tryg har siden 1952 plassert ut 37 500 livbøyer langs kyst og vann, som til sammen har blitt brukt i over tusen redninger siden den første bøyen ble hengt opp i 1952. Livbøyene henger på mange forskjellige steder, fra havnebassenger og naustvegger til skogstjern, men felles for alle er at de er satt opp på grunn av risikoen for at personer kan falle i vannet.

– Mange bøyer som er tatt av været vil nok reke opp i fjæren i løpet av de nærmeste dagene. Dersom det ikke er et tomt livbøyestativ i nærheten, kan finneren gi den til nærmeste båtforening eller kommune, da de ofte har behov for erstatningsbøyer.

– Livbøyen har blitt brukt i mer enn tusen tilfeller det liv har stått på spill, og de mest kritisk plasserte bøyene brukes for å redde liv flere ganger i året, sier Monica Rimestad.    

Sjekkliste:

·        Bøyen skal henge klart synlig på stativet sitt

·        Linen skal være festet til bøyen med en solid knute

·        Tauet skal være uten knuter, og være kveilet opp inni lineflasken.

·        Lineflasken skal henge i eller ved bøyen.