16. november gjorde RS "Erik Bye" en stor innsats med å begrense brannen på Innlandet i Kristiansund.

Vil ha opprydning i ulovlig vinterlagring

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap advarer mot farlig vinterlagring av båter. Nå ber de kommunene rydde opp.

Publisert Sist oppdatert

Verdier for om lag 100 millioner kroner gikk tapt i Kristiansand, og ifølge Direkteoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var ikke bygningen i lovlig bruk som lager for fritidsbåter. Nå oppfordrer DSB kommunene til å kartlegge situasjonen.

– Uten å være for kategorisk; vi frykter at flere lagerbygninger kan være tatt i bruk til vinterlagring av båter, uten at nødvendige risikovurderinger er gjort, slik det er krav om, sier senioringeniør Trond Dilling. Han oppfordrer kommunale brannvesen og kommunenes plan- og bygningsetater om å samarbeide om en slik kartlegging og iverksette eventuelle tiltak. 

– Branner i slike anlegg kan få stort omfang og gjøre betydelig skade, slik som i Kristiansand. De aller fleste båttyper er av plast som representerer en mye høyere brannbelastning enn trebåter. Ved brann i et innendørs lager vil giftige og brennbare og røykgasser bygge seg opp fra taket og ned, antenne og raskt føre til brannspredning i hele lokalet. For brannvesenet vil det være farlig eller umulig å gå inn i bygningen hvis tekniske sikringstiltak ikke er vurdert eller installert, fortsetter Dilling. DSB mener det bør stilles kritske spørsmål til hvor mange kostbare lystbåter som det er forsvarlig å samle innendørs for noen måneder med vinter utenfor.