Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal
Kongeåpning for ny kanal

Kongeåpning for ny kanal

Dagen i dag er historisk for båtfolket. Spangereidkanalen er offisiell åpnet. Tilstede under åpningen var kongelige fra seks ulike kongehus. 

Publisert Sist oppdatert

Med den nye Spangereidkanalen trenger ikke fritidsbåter lenger å runde værharde Lindesnes. Foruten kongelige møtte ikke minst båtfolk, hyttefolk, turister og fastboende i hopetall for å overvære åpningen av kanalen. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av den 930 meter lange kanalen.

– Man regner med at nær 20 000 mennesker tok veien til Spangereid i Lindesnes for å få med seg åpningen av Spangereidkanalen. Det var bokstavelig talt kø av båter gjennom kanalen etter den offisielle åpningen, sier daglig leder Heidi Sørvig ved Turistkontoret for Region Mandal, og fortsetter:

– Gjennom hele helgen er det folkefest i Spangereid, og båter lå på venting

både på øst og vestsiden av kanalen i påvente av åpningen.

Kanalen avskjærer Norges sørligste fastland, Lidesnes halvøya i Lindesnes kommune og skal knytte Sørlandet og Vestlandet tettere sammen. Spangereidkanalen har vært ettertraktet de siste 400 årene. På 1600-tallet ble det gjort  forsøk på å grave, men man ga opp da man støtte på fjell. Under krigen mot England i 1810 skrev kapteinløytnant Bille på Spangereid et brev til kongen i København. Han ba kongen realisere planen om en kanal over Sprangeid for å gjøre skipsfarten tryggere mot engelske kaprere.

Spørsmålet flere nå stiller seg er om Lindesnes er Norges sydligste punkt. Mandal mener denne severdigheten nå tilfaller dem, mens ordfører Ivar Lindal i Lindesnes insisterer på at stedet fortsatt er Norges sørligste punkt, til tross for den nye kanalen. I Statens kartverk anses problemstillen så interessant at det sies den vil bli omtalt I Kartverkets årsberetning som et av årets mer kuriøse saker.

Alle bilder i denne artikkelen er tatt av Heidi Sørvig, Turistkontoret for Region Mandal.

Se også bildespesial fra byggingen av Spangereidkanalen.

Spangereidkanalen

Lengde: 930 meter

Bredde: Mellom 12 og 20 meter

Dybde: 2 meter

Maks seilingshøyde: 4,5 meter

Pris: 35 millioner kroner

Internett: www.spangereidkanalen