Anne-Synnøve (2) i hengekøya på Skjerjehamn.
Sjøsyke og trøtte barn synder ikke.
Butikk og kafe.
Der kongen vinker velkommen
Badestamp og basseng for de minste, fylt med sjøvann.
Nostalgisk overnattingsmulighet.
Landhandel av den gamle sorten.
Der kongen vinker velkommen

Der kongen vinker velkommen

Selveste gamlekongen vinker oss til kai i Skjerjehamn.

Publisert Sist oppdatert

Etter en natt på gjestehavna på Fedje reiser vi videre med reportasjebåten. Vi reiser fra en gjestehavn med det ironiske navnet Kræmmerholmen.  For kremmervirksomheten på øya så vi lite til. Som Tone sa, «Dødt, men vakkert». Da vi prøvde å finne ut litt mer om Fedje viste det seg at jenta som passet informasjonen ikke visste mye. Hun kunne ikke engang et ord norsk.

– Når du tar betaling, bør du også ha noe å tilby, sier et par til den litt forvirrede jenta i turistinformasjonen. Paret var på leting etter et toalett på gjestehavna, og det eneste de fant, var fullt av tomme bokser og søppel. Før vi skulle dra videre måtte vi handle, og nærmeste butikk er ved fergeleie, lang gangavstand fra gjestehavna. Vi så heller ingen muligheter for å legge til på den riktige siden. Det finnes riktignok en flåte, som man kan sveive over, men det hjelper lite når den står på den andre siden...

Vi kjører Marexen fra Fedje og over mot Mongstad, før vi fortsetter vest for Sandøy. Vi har egentlig ikke bestemt oss helt hvor vi skal, og lar tilfeldighetene råde. På kartet har vi merket av noen havner vi kan tenke oss å besøke. Vi blir derfor overrasket når vi ser en statue vi har sett mange bilder av og lest mye om. Den omdiskuterte statuen av Kong Olav.

– Så det var her den havnet!

Den blir klargjort for å dekkes til med pressenning, for den skal avdukes i forbindelse med festivalen ”Heilt konge” i begynnelsen av august. Vi er derfor heldige som får se den vinkende kongen på høyden på Skjerjehamn. Skjerjehamn er så ny at den ikke er merket av som gjestehavn i kartet. Her er det flere fasiliteter, til og med muligheter for å fylle vann og drivstoff. Gjesteplasser er det også godt med. Det er i tillegg muligheter for dusj, tøyvask med tørketrommel og bredbånd. Sistnevnte koster 10 kroner timen, dusj 30 kroner per person, tøyvask 30 kroner, tørk 30 kroner og plass til båten 150 kroner (100 for under 30 fot). Det er med andre ord ikke vanskelig å legge igjen noen kroner her, for en familie på fire. Toalettfasilitetene for gjestene er noe av det beste vi har sett. 

Vi får en omvisning i rommene som kan leies. Her er det muligheter for nostalgisk overnatting, med gamle (i positiv forstand) møbler og overnattingsmuligheter som garantert blir verdt et besøk.

Skjerjehamn er ikke helt ferdig ennå, og personalet har derfor mye å gjøre. Vi vil anta at det blir bedre til den offisielle åpningen i august, da flere kjente artister kommer for å overvære avdukningen av den omdiskuterte statuen.

Betongbrygga er akkurat satt opp, men det er ikke noe tvil om at dette blir flott. Butikken her på Skjerjehamn er noe av det mest nostalgiske vi har vært borti av butikker. Her er det varer du får kjøpt og varer du bare må nyte visuelt, som gamle blader og tørrvarer.

På brygga får ungene prøve fiskelykken. Pilken driver langt ned i dypet og vi drar opp en stor lyr.

– Har du tatt den her? Å fy f..., sier en av de forbipasserende når vi renser fisken til middag.