I Jakob Sandes hjembygd
I Jakob Sandes hjembygd
Her ble Jakob Sande født.

I Jakob Sandes hjembygd

Har du interesse for gamle båter, bading under foss eller dikteren Jakob Sandes hjembygd? Båtliv tok reportasjebåten til Dalsfjord.

Publisert Sist oppdatert

Et stykke inne i Dalsfjorden kom vi til Dale, dikteren Jakob Sandes hjembygd. Dette er en bygd som har tatt vare på dikterens hjem, hans fars arbeidsplass, badehuset og noen av hans eiendeler.

Selv om huset er stengt er det mulig å komme inn om man velger omvisning. Vi betalte 100 kroner for en kort omvisning, som oppgis å være minsteprisen.

    – Her, under disse ripsbuskene skrev Jakob Sande «Det lyser i stille grender», forteller tidligere ordfører Arne Kyrkjebø. Han er en av flere bygdinger som har tatt på seg rollen som guide i dikterens hjem.

    – Han satt her under ripsbuskene sommeren ´32, på oppdrag for et julehefte, fortsetter han.

I sentrum står en statue, Vesle Daniel. Mange av Sandes dikt handler om hans egen reisetrang og hjemlengsel.

–  Vesle Daniel er symbolet for Jakob Sandes liv, sier en stolt Arne Kyrkjebø foran statuen.

På Fjaler, litt vest for Dale ligger Jensbua, en restaurert sjøbu fra 1920. Vi rakk ikke innom, men ifølge Marita Solheim Solvik som er leder i stiftelsen Jensbua er dette et sted som er verdt å stikke innom.

– Sjøbua er nå er blitt et kulturminneverksted. Her kan du også leie fjæring, også med seil, om du mestrer det. For øvrig er Jensbua er også base for Bakkejekta som er Norges eldste bevarte båt, forteller hun.

Da vi nærmet oss Dale så vi to fosser som vi kjørte nærmere for å ta i øyesyn. I ettertid er vi blitt fortalt at den minste fossen er Fossedalsfossen, og at dette er et godt utgangspunkt for fjellturer, med flere destinasjoner. Man kan bestige Blegja som ligger 1300 meter over havet. Alternativt kan du gå opp til Kringla eller Hellberget som også gir god utsikt, men ikke er så krevende.

Laukelandsfossen, som du ser på bildet over, er den mest imponerende, og den kan man til og med bade under – hvis du tør.

    – Det er litt av en opplevelse å komme seg bak fossen, sier Marita Solheim Solvik.

I fjorden er det gode fiskemuligheter, noe tyskere også har lagt merke til. Fra Dale leies det ut fem snekker som brukes flittig til fiske. Drømmer du om å ta storlaksen kan du prøve deg i Dalsfjorden. Det fortelles at det nå er så mye laks at man ser mengder svømme fra gjestehavna på Dale i finværet.

 

Gjestehavna på Dale er ikke av de største, men den er av god stand. Her finnes muligheter for å fylle diesel, toalett, dusj, klesvask og tørketrommel. Er gjestehavna full finnes det muligheter i fritidsbåthavna, som har ledige plasser på utsiden av betongbrygga.

Fra Dale setter vi kursen mot Askvoll.