Arendal legger frem miljørapport

For første gang i Norge kan nå arrangørene av Offshoreløpene Norwegian Grand Prix i Arendal legge frem en såkalt ”fotavtrykksrapport”. De miljømessige belastningene er målt, og en av konklusjonene var at til neste år henter man ikke hummeren til VIP teltet med fly fra Canada.

Publisert Sist oppdatert

Dette er første gang noe sånt gjøres i forbindelse med et kultur- og idrettsarrangement i Norge.

-Vi ble nødt å gjøre noe for og bli tatt på alvor. Ved å koble inn FN og GRID i Arendal, kan vi nå slå oss på brystet å si at Norge har fått sin første ”fotavtrykksrapport” som ned til minste detalj vurderer et kultur- og idrettsarrangement ut fra gitte målinger i forhold til belastning på miljøet, sier ansvarlig for Norwegian Grand Prix i Arendal, Per Carsten Michelsen.

GRID-Arendal jobber som en del av FNs miljøprogram og har som hovedfokus å lage analyser og rapporter som skal styrke søkelyset på hvordan vi mennesker forholder oss til naturen rundt oss.

 Michelsen er tydelig stolt og fornøyd når han forteller om det arbeidet som er gjort i forbindelse med å kartlegge miljøpåvirkningene fra sommerens arrangement. Rapporten ble ferdig i midten av november, og skal brukes for alt den er verdt i det videre arbeidet med å skape et så ”rent” arrangement som mulig.

Første gang i Norge

–Det er første gang noe sånt er gjort i Norge, og dette kan danne skole for alle lignende sports- og kulturarrangementer i Norge. Vårt arrangement minner mye store rockekonserter og fotballkamper, sier Michelsen.

Rapporten blir også lagt frem på et møte i Dubai hvor alle arrangørene av tilsvarende løp skal lytte og lære av den norske rapporten.

Konklusjonene var ikke kjent for Båtliv når vi gikk i trykken, men Michelsen kunne røpe at det er enkelte ting som kommer til å bli forandret. Blant annet vil man dempe støyen ved å kjøre vann inn i eksosen til båtene. Dette gjør de av sammensatte grunner.

–Det er ikke til å legge skjul på at hvis det er noe miljøvernmyndighetene kan ta oss på så er det jo støy, og ikke utslipp. Derfor må vi gjøre noe med dette for å sikre at arrangementet blir noe av, sier Michelsen.

Hummeren blir norsk

I en litt mer humoristisk tone forteller han også at til neste år blir neppe hummeren til VIP teltet flydd inn fra Canada, men heller hentet fra områder i nærheten hvor man ikke trenger å bruke forurensende fly.

Foran neste års arrangement blir det også arrangert et seminar , hvor både motor- og bilindustrien blir invitert for å diskutere fremtidens miljømotorer. 

Les mer om denne saken og mange andre saker i BÅTLIV nummer 9. Abonnentene begynner å få bladet  i morgen tidlig, og fra onsdag i neste uke kan du kjøpe det i kiosken.