GØYPÅ VANNET: Rumperistere og bananer slår an også i Afrika.
BITEFISK: Fisker Pa med to barracudaer fra elven mellom Senegal og Gambia.
ELVEKANO: Båtene kan holde i 20 år hvis de passes godt på.
MAHOGNYBÅT: På elvetur i Gambiafloden.
FISKE: Her kommer de hjem med fangsten.
GAMBISK: Båtene er malt i flotte farger.
OVER STOKK: Båten trekkes opp over tykke stokker.
FARGERIKT: Baugen.
VANNTETT: Gult regntøy/ oljehyre er vanlig her også.
DYTT OG DRA: Her får gutta våre dytte båt med de lokale fiskerne.

Hal i og dra!

– Dere må gjerne ta bilde, men da får dere hjelpe til, roper en fyr med rastalue idét han og kameratene hopper ut av  fiskebåten som kommer inn med dagens fangst.

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: Vårt  mannlige reisefølge fikk vist muskler på stranden i Gunjur.

Gunjur, Gambia

De lokale fiskebåtene som brukes av gambiske fiskere er malt i flotte farger og de fleste er godt vedlikeholdt. For det bittelille landet i Vest-Afrika er disse båtene selve livsnerven i den lokale økonomien langs kysten. For det er med disse båtene fiskerne fisker bongafisken som både spises til daglig og som eksporteres til nabolandene i røkt tilstand.

Hvitinger viser muskler

På stranden i Gunjur er kaptein Osman og kollegene på vei inn til stranden i det vi kommer vandrende langs stranden; fem hvite turister fra Norge, Skottland,Estland og Sør-Afrika.  Vi kan ikke dy oss, og spør om det er greit at vi tar bilder av de flotte båtene.

Fiskergjengen gliser seg i mellom og lurer først på om vi har penger. Så ler et par av gutta og lurer på om vi ikke heller har lyst til å hjelpe til med å dra opp båten. Dermed er saken klar; våre to mannlige reisefølger får muligheten til å vise hva de duger til, til gambierne store fornøyelse.  Og vi jentene får knipse fritt blant båter, fisk, nysgjerrige unger  og båtmannskap mens de andre svetter og sliter. Etter fem minutters trekking, stabling av stokker og noen korte pauser er den lange trebåten velplassert trygt oppepå stranden, uten fare for å bli tatt av tidevannet.

Plass til fisken

Musa, en av de yngre mennene, forteller at det optimale antallet mannskap om bord er tre personer når det skal fiskes. Flere trengs ikke, det skal jo være plass til fisken også. Motordekslene er dekket til med et vanntett trekk for beskyttelse mot sol og salt,- også dette i de samme friske fargene som resten av båtene. 

Se  bilder fra de lokale båtene i Gunjur og også båtene som brukes på Gambiafloden under.