Slik ser det ut fra oven. Et deilig vakkert sted på jorden.
Jan "banan" i baren. Han setter utvilsomt sitt urbane preg på stedet.
Inne i et av husene.
Her er deres nye prosjekt. En egen hytteby med miljøpreg.
Alle hjepeidler må taes i bruk om man skal drive moderne mener væreierne på Stokkøya.
Hav og land går i ett.
På "fritiden" steller Roar med Villsau.
Vi koser oss i Stranbaren som har enorme vinduer ut mot Haltenbanken utenfor.
Vakre Stokksundet med brua over til Stokkøya.
Strandbaren på Stokkøya er blitt en institusjon i Midt-Norge.
Kan du tenke deg et bedre sted å sitte i solnedgangen
Torild Langklopp og Roar Svenning er med på å modernisere kysten vår.

De moderne "nessekongene"

De dundrer inn mot brygga i et monster av en velbrukt RIB. En gammel Åfjordfæring sliter seg nesten fra fortøyningene. Øyeblikket etter freser de videre på firehjuls motorsykkel til Strandbaren noen hundre meter bortenfor. Roar Svenning og Torild Langklopp har paret by og bygd i fjærestenene. Kystkultur er definitivt mye mer enn gamle trebåter og gråhårede skjeggiser som lyver om været.

Publisert Sist oppdatert

SITAT: Vi skal aldri bli noen isolasjonsøvelse. Vi skal få folk til å slappe av i annerledes omgivelser med noen kjente og noen overraskende goder på menyen.

Roar Svenning

Urbane kystcowboyer. Sammen har de bygd sitt urbane drømmesamfunn så langt ut på landet du bare kan komme. Roar Svenning, oppvokst ytterst i havgapet på Trøndelagskysten, og Torild Langklopp fra fjellbygda Berkåk. Sammen har de realisert det mange drømmer om. En plass hvor solen stiger og synker i havet, og livet leves litt saktere enn andre steder. I hvert fall når man er gjest. I 2007 mottok de prisen for beste reiselivsbedrift i Midt- Norge.

Trøndelagskystens vakreste

Vakre Stokkøya er som mange andre bortgjemte perler i kyst-Norge. Men det er ikke alle som har så gode husholdere som ekteparet Svenning og Langklopp. Roar Svenning er oppvokst i fjæra på denne øya. Torild kom hit først i 2000 som del av et større dykkerlag. Roar drev Stokkøya Sjøsenter ut fra foreldrenes gamle hus og eiendommer. Torild likte både dykkerforholdene og verten såpass at hun begynte å pendle mellom Trondheim og øya i havet, som ikke ligger mange sjømil fra Halten fyr. Pendlingen resulterte etter hvert i to arvtagere, storebror Stines og lillesøster Live, og i bakgrunnen smiler et helt familiealbum av gode hjelpere. Torilds søster har tatt perm fra Oslolivet og styrer økonomien i en periode. Kompis, superurbanist og bartender Jan ”banan” Kristiansen fra Trondheim loffer rundt med heisansveis, T-skjorte fra Moods of Norway og Quicsilver shorts. Vertskapet truer hver dag med en grønn og gul caps fra Felleskjøpet, men den blide bartenderen står i mot. Pappa Svenning raser rundt på firehjuls motorsykkel og fyller dykkerluft eller mater villsau når dagene blir for korte for de andre.

På Internett www.stokkoya.no/  gir de hele tiden oppdateringer til omverdenene om hva som skjer. Nylig holdt de eksotisk bryllupsfest med innlagt fyrverkeri og lysdans, og går du inn på hjemmesidene deres finner du alt om dette og mye annet. Alt av steds- og veibeskrivelser ligger også der.          

2 m.o.h.

Og midt i all denne helvetes idyllen troner Strandbaren. Et forvirrende stykke arkitektur plassert to meter over havet. Et spisested som like gjerne kunne ligget hvor som helst, bare ikke her. Et urbant hjerte bygget på filosofien om at et hvert sted med tro på seg selv må ha et sted for sosiale utblåsninger. Her er det rom for crossover og fusion, blandet med et stykke nytrukket kveite, eller en lammesadel fra Norges eldste sauerase. Og vi snakker selvsagt både hjemmelaget og hjemmeavlet. Trønderdialekten blir utfordret men ikke utkonkurrert. På Strandbaren summer det både i lokale historier og mer eksotiske innslag. Kjendisfaktoren er ikke blant landets høyeste, men noen tar turen ut i paradiset og de hører absolutt til i A-klassen.

Mat må man ha

Roar har i mange år vært ”hoffleverandør” av skjellmat til mange av landets beste kokker. Nå stiller kokkevennene opp, og tar gjerne et par uker på kjøkkenet på Strandbaren på Stokkøya Sjøsenter.

Under vårt besøk var vi velsignet med et trøndervær av den mer sjeldne sorten. Det vil si sol og varme som varer i mer enn to timer av gangen. Vi prøvesatt derfor Strandbaren så ofte vi kunne, og lot oss overbegeistre av fiskegryter og pastaretter med ”det som måtte være tilgjengelig på kjøkkenet”, ispedd en fyldig dæsj Pesto. På Strandbaren praktiseres Slow Living og det resulterer ofte i slow servering. Utfordrende for en småstresset byslusk på gjennomreise, men flott for hjertet og den gode samtalen.

Roar har lært mye om havet fra sin far. Hjemplassen er i dag en integrert del av hele Søsenteret, og familiegården deles av flere generasjoner. Sjøsenteret utgjør i dag mange hundre mål med camping, egen småbåthavn, sjøbuer og leiligheter og konferansebygg. Roar Svenning er oppvokst med fiskebåter og skjellsanking. De har også drevet oppdrett av skjell, men nå høster de heller det som vokser vilt på sjøbunnen. Og det er vel derfor Strandbaren ikke har meny. Råvarene kommer og går med fiskerne og dykkerne som besøker senteret. Dagen før vi arriverte hadde en av de lokale fiskerne ringt og spurt om kjøkkenet hadde lyst på ei nyfiska kveite på 12 kilo. Servert med ferske asparges, blåskjell og mye chilli, smakte kveita helt uforglemmelig. Det ble sent på Strandbaren den kvelden også.

Bygger og bygger

Av og til har nok ekteparet Svenning og Langklopp problemer med å overbevise oss om at hverdagen bare er koselige og avstressende. De tenker hele tiden nye tanker, og for et par år siden kom de på ideen om å utvikle en egen form for kysthus (hytter) i heiene rundt den fantastiske langgrunne Hosnastranden (400 meter lang og 100 meter bred). Med seg på laget fikk de arkitektkontoret PIR II fra Trondheim, og samme dag som vi ankom Stokkøya signerte de kontrakten på det 8. Huset.

-Kysthusene er en konsekvent og moderne tolkning av hyttedrømmen. Det avspeiles i arkitektur, design, og fokus på miljø og økologi. En futuristisk og funksjonell fritidsbolig med torvtak og nedfellbar veranda, De leveres ferdige med kloakk, strøm, kjøkken og bad. Muligheter for kaiplass og grønnsaksparsell sier Svenning.

Roar Svenning legger ikke skjul på at han mener en del av deres suksess har sammenheng med de arkitektoniske prosjektene som er satt i gang. Strandbaren inngår da også som et naturlig samlingspunkt for hytteierne i det prosjektet Roar og Torild på byspråk kaller ”Comunity building”.

Fakta:

www.stokkoya.no/

Kystområdene rundt Stokkøya er gunstige for naturdykk og fangsdykk. Sjøfolk holder områdene for å være lumske farvann. Mange skjær og holmer og flere vrak er lokalisert.

Stokkøya Sjøsenter har arrangert dykkerturer 
siden 1988. Vi er dykkere selv og har dykket som 
hobby og som næringsdykkere rundt Stokkøya i 
over 20 år. Vi setter opp turer med M/S Andy og 
RiBen, kapasitet på opptil 25 dykkere. Vi 
anbefaler å utforske også ukjente steder, men 
kan selvsagt tipse om heftige naturdykk, hvor det 
er lett å sanke skjell, eller hvilke vrak som er 
tilgjengelig!

Saken er tidligere publisert i bladet BÅTLIV.