Sylterøya i bakgrunnen.
Den forbikjørte idyllen
Kommunale private plsser på siden til Sylterøya.
Den forbikjørte idyllen
Sjøloftet ved gjestehavna har Pizza som spesialitet og kan anbefales.
S
Syøteræya har Telemarks dyreste leiligheter.
Gjestehavna i Brevik.
Is hører med i Brevik.
Den forbikjørte idyllen
Kalkspatkrystall fra Dalen gruver.
Åse Kamilla Aslaksen ved turistinformasjonen forteller til Båtliv at Brevik har plass til flere båtgjester.
Den forbikjørte idyllen

Den forbikjørte idyllen

Tilfeldig kjørte vi innom Brevik, slik noen andre har gjort, for så å oppdage den idylliske Telemarksbyen.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, mange kjører forbi oss, og noen kommer innom oss ved en tilfeldighet, forteller ved Åse Kamilla Aslaksen ved turstinformasjonen Visit Grenland.

Brevik kan ikke ses, slik man ser Larvik, Stavern og Arendal, om man kjører langs kysten, man skal vite at det er der, at man må kjøre inn Brevikfjorden. Da kommer vi til et gammelt handelssted som vokste opp på 1600-tallet, med eksport av tømmer og isblokker til Nederland.

Sterk strøm

Mellom Brevik og Sylterøya er en liten bro, med høyde som lar de minste, ikke altfor høye båtene passere. Man skal være obs på at strømmen kan være ganske sterk der, og når man nærmer seg brua med E18 er man i Brevikstrømmen, med en fart på rundt 1,5 knop, sterkt trafikkert av større båter.

Kystomreisende

På nordsiden av havnen ligger Gjestebrygga. Sørsiden, som er Sylterøya er kommunale, private plasser. Havneavgiften på gjestebrygga er på 150 kroner. Dessverre er det heller ikke her trådløst internett for gjestene.

– De typiske gjestene som kommer innom er folk som reiser langs kysten. Det kommer også en del tyskere, noe som trolig skyldes Kystlink som trafikkerer mellom Langesund og Hirtshals, forteller Aslaksen. I tillegg er det en del hyttefolk og fastboende som tar dagsturer til Brevik, noe som vises om kvelden når gjestehavnen bare er halvfull.

– Gjestene er ofte seilbåter eller typiske nidelvbåter, smiler Aslaksen.

Bacalaobyen

Brevik preges av sørlandsidyll, med trange smug og hvitmalte hus og bygninger fra 1700-tallet.

Vil du virkelig oppleve en av Breviks spesialiteter bør du sette av neste helg, Da er det bacalaofestivalen, og i fjor satte de besøkende til livs fem tonn med bacalao bare på noen timer. Festivalen startet sommeren 1995 med 1200 liter Bacalao og har utviklet seg til å bli en av Europas største endagsarrangement for bacalao med klippfisk.

I år ventes cirka 10.000 besøkende og 5,5 tonn bacalo skal settes til livs.