Søk i arkivet

Gunn-Vivian Eide vil sørge for at folk ikke må betale for å bli kvitt avfall de finner i sjøen. Foto: Jan H. Michelsen
Gunn-Vivian Eide vil sørge for at folk ikke må betale for å bli kvitt avfall de finner i sjøen. Foto: Jan H. Michelsen Foto:

Krever gratislevering av spesialavfall

Hordaland Venstre vil at båtfolk som finner boss og spesialavfall i sjø og strandsone skal få levere dette gratis.

- Søppel er et stort problem for sikkerhet til sjøs. Samtidig er det både et estetisk problem for strandsonen og et forurensningsproblem for livet i havet, sier Venstre-politiker Gunn-Vivian Eide.
Hordaland Venstre foreslår derfor at Venstres landsmøte i helgen vedtar en ordning som gjør det mulig at de som tar med seg søppel fra hav og kyst kan levere dette kostnadsfritt ved egnede mottak.
 - Mye søppel fra havet regnes som spesialavfall. Den som tar dette med til land må også ta kostnaden med å transportere det til mottaksanlegg - og risikerer å betale dyrt for å bli kvitt «fangsten». Dette gjør at mange lar avfallet ligge eller dumper det igjen, sier Eide.

Penger for boss
Hun mener også at opprensking i strandsonen er viktig arbeid som kan utføres både på dugnad i nærmiljøet, av frivillige organisasjoner eller av grupper på ulike arbeidstiltak.
- Når noen gjør dette viktige arbeidet, bør de få penger for det – ikke bli nødt å betale for leveringen, sier Eide.
For å finansiere slik kompensasjon skal avfallsmottaket prøve å identifisere hvor avfallet kommer fra – og bøtelegge forurenseren om mulig.
Gunn-Vivian Eide mener det også skal etableres statlige støtteordninger som sikrer at mottaket ikke blir sittende med utgiftene når det ikke lar seg gjøre å finne miljøsynderen.


Foto, hovedbildet: T3rminatr/wikimedia.org
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen