Kongekrabbe fanget i Hordaland

Kongekrabbe fanget i Hordaland

Havforskerene klør seg i hodet etter at en fisker tidligere denne uken fanget en kongekrabbe ved Sotra i Hordaland.

Publisert Sist oppdatert

Det russiske krabbemonsteret er på vei sørover, men ennå har ikke de store bestandene kommet sør for Finnmark - og funn på Vestlandet skal slett ikke forekomme. Faktisk har Ingen tidligere observert kongekrabbe så langt sør i Norge.

Det er derfor mistanke om at krabben er satt ut, enten ved et uhell eller bevisst. Om ukens oppsiktsvekkende fangst er resultatet av bevisst utsetting ser forskerene på saken som ren miljøkriminalitet.

Garnfisker Trond Sangolt tok krabben på vel 200 meters dyp utenfor Skogsvåg i Sund kommune. Han var selv ikke tvil om at det var kongekrabbe og ikke den vanligere trollkrabben som kom opp i båten - og havforskerene bekrefter artsbestemmelsen.

Forskerne er redde for at den nye arten skal påvirke økosystemet slik at artsmangfoldet blir endret.

- Dette var én krabbe, men vi må anta at det er flere her. Om ikke måtte denne fiskeren ha hatt veldig flaks, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jan Sundet til NRK.

Han tviler på om kongekrabber ville overleve en transport fra Nord-Norge til Vestlandet med mindre de bevisst ble holdt i live. Det er altså lite sannsynlig at krabben ved et uhell har fulgt med garnet til fiskere som har vært nordpå

Kongekrabben har skapt store problemer langs deler av Finnmarkskysten, særlig er garnfiskerene plaget av de utallige kjempekrabbene, som første gang kom over grensen fra Russland på siste halvdel av 70-tallet. Både forvatningsmyndigheter og forskere oppfordrer nå alle om å være oppmerksomme på hvilke krabber de fanger og ber om at eventuelle nye fangster av kongekrabber på avveie rapporteres til Havforskingsinstituttet eller Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet skal nå også starte prøvefiske med utgangspunkt i posisjonen der krabben ble fanget og oppfordrer alle som kan ha informasjon om hvordan krabben kan ha havnet i sjøen om å ta kontakt.

Bildet: Eva Farestveit (Havforskningsinstituttet), fisker Trond Sangolt og Inge Roset (Fiskeridirektoratet) med kongekrabben som ble fisket utenfor Sotra. Foto: Havforskningsinstituttet