Skjønne Skjærhalden
Skjønne Skjærhalden
Skjønne Skjærhalden
Skjønne Skjærhalden
Skjønne Skjærhalden
Snakk om jentetur, unskyld det var visst en gutt der også. Helt fra Trøndelag kom denne gjengen. Fra v.Hanna Kroppan, Marte Augdal Drivenes, Julie Anita Jacobsen, Maiken Svedjan Dahl,Lindis Rokseth, Erlend Sonøy, Mari-Kristine Haugum, Johanne Viola ...
Havnevert Kaia Rød er fra Skjærhalden men studerer Marienbiologi på NTNU i Trondheim. Nå får hun seg kanskje ny jobb i nasjonalparken?
Skippern på tur i bil fra Austevoll. Fra venstre Ragnhild Øberg, Edward, Lars Ove, Åse og Agnar alle med etternavnet Blåsternes.
Skjærgårdsdoktor Kjell Ivar Helgestad.

Skjønne Skjærhalden

Nusselige nybygde Skjærhalden Gjestegrygger har alt. Men best av alt er engasjementet til folket rundt den nye gjestehavna. Her er det mye lokalpatriotisme, stor dugnadsånd og et godt samarbeide mellom politikere og næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Båtlivs sommerturne fortsetter. I dag reiste vi fra Strømstad via Koster til Skjærhalden på Hvaler. For en overraskelse. Havna er blitt en av Norges flotteste og besøket ligger på topp i landet. Bare i foriige uke hadde man 435 besøkende med en rekordinntekt på havneavgifter. 93 266 kroner for å være helt eksakt. Til og med kultursjefen dropper ferien for å snoke rundt på det nye havnekontoret. Skjærhalden har alt skriver vi innledningsvis, og det stemmmer. Her har man tenkt båtfolkets venn, akkurat som vårt eget motto. I det nye Magasinbygget er det havnekontor, turistinformasjon, sanitæranlegg med stort vaskerom, dusjer og toaletter. Dette står åpent mellom klokken 06:00 og 22:00. Det finnes i tillegg nattåpne toaletter. det er tre store bryggerestauranter med variert tilbud. Det er eget pol og matbutikk nede på brygga. Du kan handle klær og sko. Det er også flere rorbuer til utleie tilknyttet gjestehavnen.

Kultursjef og båtmann

-Vi har ikke ønsket å bare satse på private investorer. For oss er det viktig at initiativet ligger lokalt, og det har vært et meget fruktbart samarbeide mellom oss i kommunen og det lokale næringslivet. Det sikrer oss et lokalt engasjement som ikke bare handler om penger men om følelser for folkene og stedet i et mer varig perspektiv, sier kultursjef Torkel Varfjell.

Han stikker som vanlig nedom havnekontoret som ligger i det nye magasinet på havna. I år driftes havna av Opplev Fredrikstad, som er et kommunalt selskap. Dette er første året man har valgt en slik modell hvor både turistkontoret og gjestehavnen jobber sammen om driften.

Varfjell liker best seilbåter innrømmer han, men brenner for alt på kjøl. Forrige helg seilte han båten sin til Sæby i Danmark for at familien skulle feriere der. En natt med gjennomsnittshastighet på 6,5 knop er han riktig så fornøyd med. Selv måtte han imidlertid hjem til gjestehavna og sommeravslutning i kommunen.

Viktig med en totalopplevelse

På Skjærhalden legger man vekt på å  gi folk en totalopplevelse. Opprustningen har derfor blitt meget synlig, og det er ikke bare de voksne som skal får vått og tørt fra flere restauranter på bryggekanten. Et mini opplevelsessenter med akvarie og egen krabbebrygge engasjerer mange unge på brygga. Og midt i det hele står kong neptuns trone. Han får forresten besøk av to kolleger i spetember. Da kommer både den norsk og svenske kongen for å innvie nasjonalparken rundt Hvaler og Kosterøyene. Her spiller Skjærhalden en viktig rolle som et sentrum i denne satsingen.

Det foreligger store planer om å sprenge seg ned i fjellet like overfor bryggeområdet og etablere et større akvarie inne i fjellet. Dette er nok et mer høytsvevende prosjekt, men slik folk snakker og engasjerer seg på Hvaler blir dethelt sikkert noe av.  

Selveste skjærgårdsdoktoren

Engasjementet er det som sagt ikke noe å si på, og nede på ”barnebrygga” fant vi skjærgårdsdoktor Kjell Ivar Helgestad. Med en unge på hver arm og en fire år gammel datter som suste rundt, måtte vi selvfølgelig frem med kameraet, igjen! Han snakket seg varm om stedet, og sa at alle barna er født her, og at han og kona flyttet hit for seks år siden. Helgestad spør om å få lage litt reklame for praksisen sin. http://hvalerlegen.wordpress.com/ Skulle du bli syk tar han gjerne i mot besøk fra båtfolket. Vi spør om han var med på TV-serien, men det nærmeste han kom var å dele garderobe i det gamle kommunehuset med skuespillerene.

Bare bada!

I en liten Askeladden traff vi selveste trønderbataljonen på tur. Noe uvanlig tungemål til Hvaler å være, men sånn er vårt langstrakte land. Syv jenter og en gutt. De var alle på vennetur på et landsted eiet av familien til en av jentene. Vi spør hva de har gjort? 

-Bare bada! Ja, så har vi vært en tur i Strømstad i går, å så ska vi en tur te Fredrikstad da! Han så noe pjusk ut hanen i kurven, men det skal vel noe til å matche en hel jentegjeng fra Trøndelag i sin beste tjatrealder.

Like bortenfor jentene satt skipper Agnar Blåsternes fra Austevoll. Han hadde frivakt så det var mer aktuelt med bilferie i stedet for båtferie på han og familien.

-Når man er vokst opp femti meter fra fjæra og man står til rors hele året, kan det være riktig så hyggelig med en biltur, sier Blåsternes. Familien besøkte imidlertid Hvalerboer Ragnhild Røberg som også har en mann som seiler sammen med Blåsternes.