Det nye nasjonalparkområdet strekker seg helt ned til Grebbestad. Illustrasjon hentet fra åpningsprogrammet.
Kart over norsk del av de transnasjonale nasjonalparkene. Illustrasjon hentet fra åpningsprogrammet.
Nydelig vær og staselig transport med «Christian Radich»for de kongelige etter åpningen av den svenske parken i Strømstad. Foto:Østfold fylkeskommune.

Ytre Hvaler Nasjonalpark åpnet

H.M. Kong Carl Gustaf og H.K.H. Kronprinsregenten åpnet i tirsdag henholdsvis Kosterhavet og Ytre Hvaler Nasjonalpark. Parkene utgjør et sammenhengende, vernet område på begge sider av grensen.

Publisert Sist oppdatert

Formålet med å opprette to sammenhengende nasjonalparker i det om lag 800 kvadratkilometer store området er å verne helt unike undersjøiske naturområder, som blant annet et 1.200 meter langt korallrev på norsk side.

Nasjonalparkene Kosterhavet og Ytre Hvaler har vært under planleggging i mange år. Området, som for det meste består av hav, er verdens første transnasjonale marine nasjonalpark, og den fredete sonen omfatter natur både over og under vann.

- Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Korallrevet ved Tisler er et av de største innomskjærs korallrev man kjenner til i verden. Området er unikt i verdenssammenheng, sa kronprinsregenten i åpningstalen.

 

Fakta, Kosterhavet og Ytre Hvaler Nasjonalpark

• Vedtatt i Stortinget 26. juni 2009.

• Åpnet av kronprinsregent Haakon og Sveriges kong Carl Gustaf 9. september 2009.

• Dette er Østfolds første nasjonalpark og omfatter 354 kvadratkilometer kystlandskap og havbunn i Hvaler og Fredrikstad kommuner.

• Kosterhavet Marine National Park i Sverige omfatter Kosterøyene og farvannet rundt, totalt omtrent 450 kvadratkilometer

• Området er vernet for å sikre det meget artsrike og de helt spesielle naturkvaliteter på land og i sjø.

• Over 6.000 arter er kartlagt i området, 200 av dem er unik bare her.

• Også sjeldne korallrev finnes i nasjonalparken.

Kilde: demokraten.no

Hovedbildet: H.K.H. Kronprinsregenten under åpningen av Ytre Hvaler Nasjonalpark. FOTO: Østfold fylkeskommune