Statsbudsjettet: 630 millioner til U-864-hevingen

Det settes av 630 millioner kroner i statsbudsjettet til å forberede hevingen av den tikkende kvikksølvbomben som ligger på havbunnen utenfor Fedje i Hordaland.

Publisert Sist oppdatert

Vraket av ubåten U-864, som ble senket den britiske ubåten HMS «Venturer» 9. februar 1945 inneholder 65 tonn av det ekstremt giftige tungmetallet kvikksølv. Både kystbefolkningen og miljøorganisasjonene har i flere år kjempet for at vraket og den dødelige lasten må heves, men fikk først i januar medhold.

Undersøkelser av sjøbunnen og nærområdene etter at ubåten ble funnet i 2003 har vist at en hel del kvikksølv allerede har lekket ut, og mattilsynet sa i 2005 at ammende og gravide burde unngå fisk og sjømat fra området. Året etter ble det innført ferdsels- og fiskeforbud rundt U-864.

I 2006 anbefalte Kystverket at vraket og de forurensede sedimentene rundt vraket burde tildekkes, noe som ble støttet av Fiskeri- og kystministeren i 2007. Dette uløste et voldsomt engasjement for heving, men først i januar 2009, etter lang tids press, bestemte Fiskeridepartementet at ubåtvraket ved Fedje likevel bør heves.

Nå er altså 630 millioner avsatt til nødvendige forberedelser. Regjeringen vil deretter komme tilbake til Stortinget og rapportere hva undersøkelsene konkluderer med av risiko og kostnader. Dette innebærer at ubåten faktisk kan bli hevet i 2011, noe som ifølge lokalbefolkningen ikke er et minutt for tidlig.

– Eg er sjølvsagt godt nøgd med at det vert avsett ein større sum til dette arbeidet. Det ville bekymra meg langt meir om det ikkje var avsett noko! Eg tek det som ei sjølvfølgje at vraket vert heva i 2011, sier en fornøyd Fedje-ordfører Kristin Handeland (Ap) til lokalavisen Strilen.

Totalprisen for å heve vraket og de 1875 flaskene med kvikksølv som var på vei til Nazi-Tysklands japanske allierte kan fort komme på over en milliard kroner.

Foto, hovedbildet: Kystverket