Søk i arkivet

Foto: Statens Naturoppsyn/Per Espen Fjeld
Foto: Statens Naturoppsyn/Per Espen Fjeld

Nå stenges fuglereservatene

I perioden 15. april til 15. juli er stort sett all ilandstigning og ferdsel i sjøfuglreservatene strengt forbudt. Det er heller ikke lov å gå nærmere områdene enn femti meter fra land.

I en del områder har allerede ferdselsforbudet startet - og det varer også noen steder lengre enn til og med 15. juli. For ytterligere å sikre at sjøfuglene ikke blir forstyrret i eggleggingen, blir det innført generelt båndtvang for hunder fra 1. april og frem til 20. august.
 
- Ute i skjærgården er det nå et yrende liv med sjøfugl på egg og nyklekte unger. Kolonier av ulike måkearter og terner, grågås og flere andre arter finnes først og fremst på en del mindre holmer og skjær som er vernet som sjøfuglreservater. Det er viktig at sjøfuglene får  hekke uten å bli forstyrret av det store antallet folk som nyter sjølivet og skjærgården, opplyser Statens Naturoppsyn.
 
Sjøfuglreservatene er vernet etter naturvernloven og det er et generelt ferdselsforbud på land, i tillegg til at det altså ikke er lov å gå nærmere land enn 50 meter. Tidsrommet for lokale ferdselsforbud er angitt på skilt.
 
- Vi kommer til å drive løpende oppsyn for å se om ferdselsforbudet blir respektert. I fjor sommer opplevde vi dessverre at altfor mange ikke respekterte ferdselsforbudet, og vi måtte levere flere anmeldelser til politiet, noe som i ettertid førte til store bøter. Det er i alles interesse at sjøfuglene gis mulighet til fortsatt å være i tallrike bestander, og da er respekt for deres hekkeområder i en sårbar periode viktig. Vis også alminnelig hensyn der du ferdes utenom reservatene da sjøfugl også hekker andre steder, og vær nøye med å hold hunder i bånd, understreker SNO på sine hjemmsider.

Hovedbildet: Statens Naturoppsyn har ansvar for oppsetting og vedlikehold av flere tusen slike skilt i verneområdene. Foto: Statens Naturoppsyn/Per Espen Fjeld
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen