Søk i arkivet

Foto: Ole Kils/wikimedia commons
Foto: Ole Kils/wikimedia commons

Pass opp for manetene!

De er lumske og leie å komme bort i - og en plage for fiskere. Årets sommer står i brennmanetens tegn.

- Båtfolk langs sørlandskysten må forberede seg på at årets sommerferie vil bli sterkt preget av brennmaneter, sier havforsker Tone Falkenhaug til NRK. 
 
Allerede i første halvdel av juni ble det observert uvanlig mange brennmaneter. Gode vekstvilkår i sjøen gjør at manetene er flere og tidligere ute enn normalt, og både på sør- og østlandet er det allerede observert enorme mengder av det sviende nesledyret.
 
Årsalene kan være lave temperaturer i sjøen, fralandsvind og gode næringsvilkår for maneter.
- Jeg frykter dette blir en såkalt manetsommer når vi ser dem så tidlig og i så stort antall, sier Falkenhaug.
 
Trøsten må være at de nordiske brennmanetene ikke er  farlige for mennesker, men som alle vet kan det være ekstremt ubehagelig å komme i nærkontakt med de røde rakkerene. Om du bader på steder hvor det er fare for å bli brent kan vannfast solkrem gi en viss beskyttelse. Det finnes også en egen type solkrem (SunCare sol- og brennmanetbeskyttelse) som skal være effektiv.
 
Wikipedia har følgende råd til den som blir brent: 
  • Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe.
  • Skadet kroppsdel holdes i ro.
  • Senk kroppsdelen i varmt vann (40-45C), om dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring. Det varme vannet ødelegger giftstoffene. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg.
  • Hvis ikke varmebehandling gir tilstrekkelig smertelindring kan smertelindrende salver, kortisonkrem eller antihistamintabletter forsøkes.
  • Enkelte lokalbedøvende midler kan føre til at flere nesleceller blir avfyrt. Pass derfor på at alle nesleceller er fjernet før behandling med lokalbedøvelse. 
  • Edikk skal kun benyttes på kubemaneter og ikke "portugisisk krigsskip" eller maneter som vi har i Norge, ettersom edikk kan gjøre vondt verre ved at flere nesleceller utløses
  • Hvis det utvikles en allergisk reaksjon, eller hvis et lite barn har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør lege kontaktes.
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen