Søk i arkivet

Statsbudsjettet: Senker kystvaktberedskapen i sør

Nord-Norge kan glede seg over bedret kystvaktberedskap, men i sør er det stor bekymring over at Kystvakten må kutte ut ett av de tre fartøyer. Trolig tas hypermoderne KV «Nornen» (bildet) ut av drift.

Dette er følgene av at Kystvakten pålegges å styrke beredskapen i Nord-Norge, noe regjeringen selv bekrefter på statsbudsjett.no: «For å sikre utnyttelse av de nye fartøyene i ytre kystvakt, og ivareta Regjeringens nordområdesatsing, vil ett lavere prioritert fartøy i den indre kystvakten i Sør-Norge ikke patruljere i 2011».
 
Dermed vil ett av kystvaktskipene «Tor», «Nornen» eller «Njord» forsvinne fra tjeneste i Sør-Norge. NRK Østfold hevder å sitte på sikker informasjon om at det er «Nornen» som er vil bli fjernet.
 
Larvik-ordfører Øyvind Riise Jenssen trodde ikke sine egne ører da han hørte nyheten:
– Det blir et tallspill fra regjeringens side når de legger fram et budsjett som gjør at vi må legge et skip i opplag, sier han til NRK. Riise Jenssen mener at to skip i Sør-Norge er alt for lite og får støtte av Per-Erik Schulze, rådgiver for naturmangfold i Norges Naturvernforbund, som hevder dette er en katastrofal feilprioritering:
– Det er ikke bare «Full City» som har vist at vi trenger å satse på kysten i Sør-Norge, men alt i forhold til å ta vare på marine ressurser som torske-, hummer- og ålebestand, og da trenger vi en sterk tilstedeværelse av blant annet fiskerioppsynet som Kystvakten representerer.
 
I kommentaren sier Schulze at Norges Naturvernforbund ikke har noen forståelse for at regjeringen vil prioritere Kystvakten i nord på bekostning av sør:
– Dette er helt forskjellige satsingsområder, og det er forskjellige måter å jobbe på i sør og nord. Dette er et område hvor det er mange mennesker, og her må myndighetene satse, akkurat som de skal satse i nord.
 
Skipssjefen på «Tor», Roger Hoel mener at beredskapen langs kysten vil bli alvorlig svekket ettersom kystvaktskipene er det viktigste verktøyet for Hovedredningssentralen:
– Når det skjer en ulykke eller folk er savnet, bruker de oss. Jeg har selv vært med på å lede flere større redningsaksjoner på Østlandet, forteller Hoel til NRK.

Foto, KV Nornen: Lars Magne Hovtun, Forsvarsdepartementet 
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen