Søk i arkivet

Bringer Maud tilbake til Vollen

Polarskuta «Maud» skal heves fra sin våte grav i Cambridge Bay i Canada og bringes tilbake til Vollen der den ble bygget.

Bildet over viser restene av «Maud», tatt i Cambridge Bay da Børge Ousland og Thorleifsson besøkte stedet ifjor sommer. Foto fra ekspedisjonen.

Polarskuta «Maud» ble bygget i Vollen og levert fra Christian Jensens verft St. Hans aften 1918. Med denne båten ville Roald Amundsen gå inn i drivisen og føres tvers over Polhavet til Spitsbergen. Båten endte i Seattle, og etter at Amundsen selv fikk økonomiske problemer ble båten solgt til Hudson Bay Company i 1925. Disse benyttet båten til transport, værvarselstasjon og radiostasjon i Cambridge Bay der båten sank noen år senere.

Nå har brødrene Gudbrand og Espen Tanberg gjennom sitt selskap Tandberg Eiendom lansert planene om å bringe båten tilbake til Vollen. Nylig inngikk de kjøpsavtale med Tore Sigernes om å overta Vollen Handellsted, og planen er å sette opp en egen båthall for båten om ved siden av «Fram» og «Kon Tiki» må være Norges mest berømte båt.

Hva et slikt prosjekt skal koste i kroner og øre er vanskelig å beregne, men ifølge brødrene vil flåte, leie av slepebåt, mannskap og rigging dreie seg om ca 10 millioner kroner. Et vesentlig større beløp må påregnes før skuta står i eget hus i Vollen, men her håper man å sikre kommunal støtte.

Prosjektet vil på en utmerket måte støtte opp om planene som allerede foreligger om å beygge et maritims museum i Vollen.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen