Søk i arkivet

Hjemme igjen etter 30 år på Themsen

Veteranfergen «Folgefonn I» har nå kommet hjem til Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund.

«Folgefonn I» ble slept til Norheimsund av en annen veteran, slepebåten «Vulcanus», og dette var siste legg av den lange ferden fra London. Dermed er et seks år langt hjemkjøpsprosjekt avsluttet i første omgang. 
 
Nå venter et møysommelig restaureringsarbeid den over 70 år gamle sliteren. For fergen lå inntil 2010 i London, som flytende klubbhus for en båtforening. I fjor ble fartøyet kjøpt hjem og fraktet fra London til Dåfjorden av Eide Marine Services. Etter at nødvendige reparasjoner ble gjennomført for å sikre at båten kan ligge trygt ved museets kaier, er den historiske fergen altså på plass i sin nye hjemmehavn.

Les mer om skipet her (PDF-fil, ekstern lenke)

Riksantikvaren har gitt «Folgefonn I» høyeste vernestatus, og har også bevilget penger til prosjektet. Også venneforeningen Folgefonn fartøylag er stiftet, og alle medlemmene inviteres til å bli med på vernearbeidet videre. I tillegg støtter sponsorer som Sparebanken Vest og Stiftelsen Uni restaureringen.
 
- Hardanger fartøyvernsenter ser på heimføringa av «Folgefonn I» som ein viktig milepåle for senteret og ei viktig brikke i vidare utviklingsplanar. Ferja vert ein del av pulikumstilbodet og vil syne vestlandet si kommunikasjonshistorie som lenge var nært tilknytt HSD, skriver fartøyvernsenteret i en pressmelding.
 
«Folgefonn I» åpner for publikum på Fartøyvernsenteret søndag 15. mai, under et arrangement der også DS «Stord I» og MS «Granvin» deltar.
 
Alle foto: Hardanger fartøyvernsenter
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen