Søk i arkivet

Åge Wee, daglig leder i Wee Marine AS.
Åge Wee, daglig leder i Wee Marine AS.

Nye løsninger skal hindre is-skader

To strenge vintre på rad har herjet stygt med landets bryggeanlegg. Oppfinner Åge Wee mener han kan hindre nye frostskader.

– Vi har utviklet et nytt flyteelement, eller pontong på utriggerne. Denne har en oppdrift på 500 kg og er spesialkonstruert for å tåle isen bedre. Formen gjør at den lettere presses opp av isen, og bakenden er formet som baugen på en båt, noe som gjør at pontongen ikke skyves like lett av tidevann og is, skriver daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee i en pressemelding.
 
For is, sterk vind og kulde sliter på bryggene. Når våren kommer avdekkes ødeleggelser for store beløp, særlig der flytebryggene er utsatt for is i bevegelse. Isen presser nemlig utriggerne ut fra fastmonterte brygger og gjør stor skade på både flyteelementer og rammekonstruksjoner.
 
I tillegg har Wee Marine AS gjennom flere vintre testet et system som gir slakk mellom brygger og utriggere. En festeanordning i form av en lenkearm skal kunne strekke seg hele 15 centimeter når den blir utsatt for press. Dette vil dempe belastningen fra isen. 
 
- Sammen vil de to løsningene gi utriggere og brygger mindre påkjenning når isen trykker til vinterstid. Vi håper og tror at dette vil spare mange havneansvarlige for store reparasjoner og høye utgifter allerede neste vinter, sier Åge Wee.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen